Mathijsen (AZ) in Oranje

Joris Mathijsen is de enige debutant in de selectie van het Nederlands voetbalelftal, dat komende woensdag een WK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Andorra. De centrale verdediger van AZ verdient volgens bondscoach Marco van Basten een kans op interlandervaring. ,,Hij speelt goed en hij speelt zoals wij het graag zien: met veel ruimte in zijn rug'', aldus de bondscoach.

Rechtsback Mario Melchiot van Birmingham City maakt na een half jaar afwezigheid zijn rentree in Oranje. Opvallende afwezige in de nationale spelersgroep is Johnny Heitinga, die bij Ajax wegens vormverlies geen basisplaats heeft. Arjen Robben keert voor het eerst na het EK in Portugal terug in de selectie van Oranje. De linksbuiten van Arsenal, die deze maand bij de Londense club na een langdurige blessure veel indruk maakt, is de vervanger van Dave van den Bergh van FC Utrecht. Nederland speelt woensdag niet in het stadionnetje van Andorra, maar in het mini-stadion van FC Barcelona. Volgens woordvoerder Kees Jansma is het kwalificatieduel met goedkeuring van beide partijen verplaatst naar de Catalaanse hoofdstad.

De volledige selectie: Doel: Van der Sar, Stekelenburg; verdediging: Melchiot, De Jong, Cocu, Mathijsen, Van Bronckhorst, Boulahrouz; middenveld: Landzaat, Sneijder, Van der Vaart, Van Bommel, Davids; aanval: Robben, Kuijt, Van Nistelrooij, Makaay, Castelen en Van Hooijdonk.