`Kleedkamer als spiegel samenleving'

Ook in voetbalstadions zijn spanningen tussen moslims en niet-moslims. Doelman Sinouh van RKC werd deze week bij Jong Feyenoord in Rotterdam uitgescholden door fans van de thuisploeg. VVV-speler Mohammed Allach, oprichter van de stichting Maroqui Stars, is geschrokken.

Geitengeblaat, grove verwensingen, een gespannen sfeer. Verdediger Mohammed Allach (31) van VVV schrikt nog steeds een beetje als hij hoort wat RKC-doelman Khalid Sinouh allemaal meemaakte tijdens het bekerduel eerder deze week tegen Jong Feyenoord. Allach, afgestudeerd in de sociale pedagogiek (hbo) en voormalig welzijnswerker, is net als Sinouh van Marokkaanse komaf en zet zich al jaren in voor een goede relatie tussen Nederlanders en Marokkanen.

Wat vind je van de manier waarop Sinouh door Rotterdamse supporters is bejegend?

,,Ik wil die gebeurtenis niet dramatiseren, maar ook niet bagatelliseren. Na de moord op Theo Van Gogh zoeken sommige mensen klaarblijkelijk een uitlaatklep om hun frustraties te tonen. Daarbij richten ze zich op één persoon, in dit geval Sinouh. De supporters van Jong Feyenoord gaan wel heel makkelijk voorbij aan het feit dat de Marokkaanse gemeenschap erg in zijn maag zit met de moordaanslag van Mohammed B. op Theo van Gogh.''

Merk je zelf ook iets van spanningen in de voetbalstadions of, bijvoorbeeld, op straat?

,,Hoewel ik nog niets vervelends heb meegemaakt, krijg ik toch sterk de indruk dat Marokkanen op straat scherp in de gaten worden gehouden. Van familie, vrienden en kennissen krijg ik de vreselijkste verhalen te horen. Dan gaat het over Marokkaanse vrouwen die vanwege hun hoofddoeken van een markt worden verjaagd tot Marokkaanse kinderen die opeens door wildvreemden in hun gezicht worden gespuugd. Ik word daar moedeloos van, we hebben te maken met problemen die diep verankerd zijn in de Nederlandse samenleving.''

Welke oplossingen zijn er volgens jou voor de huidige raciale spanningen?

,,De moslimorganisaties in Nederland zijn nu aan zet. Allereerst moet er geanalyseerd worden hoe het kan dat een individu als Mohammed B. op beestachtige wijze Theo van Gogh om het leven brengt. Daarnaast dient in kaart te worden gebracht hoe het klimaat waarin de moord plaatsvond, tot stand is gekomen. En natuurlijk moeten de Nederlandse moslimorganisaties standpunten innemen over tegenstellingen binnen de islam. Hoe wordt er aangekeken tegen bijvoorbeeld de rol van de vrouw en homoseksualiteit? Er moet gezocht worden naar passages in de koran die over normen en waarden gaan, en passen in een westerse samenleving.''

Praat je over deze onderwerpen ook met andere Marokkaanse voetballers?

,,Natuurlijk, want veel Marokkaanse spelers uit de Nederlandse competitie zitten momenteel niet lekker in hun vel. Ze voelen talloze ogen in hun rug en gaan verkrampt over straat. Voor het eerst in mijn leven voel ik me ook onzeker als ik een stukje ga wandelen. Het gekke is dat een voetbalkleedkamer juist een spiegel voor de samenleving zou moeten zijn. In een kleedkamer maakt het namelijk niet uit of je blank, zwart, jood, christen of moslim bent. Dan gaat het gewoon om het gegeven of je een balletje kunt trappen en lol kunt hebben met elkaar.''

Via de door jouw opgerichte stichting Maroqui Stars wil je actief bijdragen aan een tolerante samenleving.

,,Absoluut, met dat doel voor ogen heb ik die stichting bijna twee jaar geleden in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat bekende, in Nederland wonende Marokkanen zich in gaan zetten voor de jeugd. Dan denk ik aan het houden van sportclinics, debatten en bezoeken aan vmbo-scholen. Momenteel ben ik nog als enige actief voor Maroqui Stars, maar ik ga er vanuit dat meer mensen zich bij me aansluiten. Ik doe alles op vrijwillige basis en hoop ook een beetje op de hulp van sponsoren. Wat voor de Maroqui Stars geldt, gaat ook op voor alle bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving: we moeten het sámen doen.''

Kunnen voetballers meer bereiken dan politici?

,,Als spelers met een goed verhaal komen, geef ik ze een behoorlijke kans. Voetbal is wereldwijd populair, kinderen kijken veel meer op tegen voetballers dan tegen ministers of staatssecretarissen. Als voetballers een heldere boodschap uitdragen, kunnen ze mensen met verkeerde plannen misschien gedeeltelijk tot inkeer brengen. Als voetballer ben je een rolmodel, al begrijpt ook lang niet elke speler dat.''

Vanavond speel je met VVV in Rotterdam tegen Sparta. Zie je, na de vervelende ervaring van RKC-doelman Sinouh, op tegen een confrontatie met Rotterdamse voetbalsupporters?

,,Van nature ben ik een positief mens, maar ik moet bekennen dat ik niet helemaal gerust ben op een goede afloop. Ik ben toch wel een beetje bevreesd voor spreekkoren. Jammer eigenlijk, want voetbal moet een feest zijn. Ik hoop in ieder geval dat de wedstrijd sportief verloopt.''

    • Marcel Abrahams