Kinderen streetdancen tegen geweld

Geloof het of niet, maar een van de bovenbouwgroepen van basisschool De Taaltuin uit Schiedam bestaat volledig uit streetdancers. Dat zij écht heel erg goed kunnen streetdancen is te zien in de nieuwe videoclip van Sunita Shakun.

Sunita schreef een rapnummer dat heet Kindermishandeling en maakte met filmmaker Har Tortike een bijpassende videoclip. De streetdancers, die geweld tegen kinderen ,,niet iets vinden waar je grappen over moet maken'', halen in deze clip al hun trucs uit de kast om dit duidelijk te maken.

Wat zij doen in de clip vertellen zij zelf. ,,Sunita en Har kwamen naar de Taaltuin. Ze hadden een grote koffer en een kleine koffer en een tasje bij zich'', vertellen twee streetdancers. ,,Daar zaten kleren, make-up, schoenen, een cd-speler en een kleine camera in.'' Allemaal dingen die je nodig hebt om een clip te kunnen maken. ,,Sunita ging zich omkleden in het toilet, maar wij hoefden ons niet te verkleden.''

Toen iedereen er klaar voor was om met de opnames te beginnen, liet Sunita danspasjes zien. Alle kinderen dansten met haar mee, behalve Sigrell (10) die `de rups' deed en Amel (9) die op zijn hoofd danst en zo een halve slag kan draaien. Sigrell en Amel laten even zien hoe dat werkt. Inderdaad, als een razendsnelle rups beweegt Sigrell over de vloer. ,,Dit doet helemaal geen pijn aan je knieën, hoor'', zegt hij. Amel doet zijn kunstje ook voor. De andere kinderen applaudisseren.

Behalve streetdancen, mochten de kinderen ook playbacken in de clip. Rap is een muzieksoort die vooral wordt gebruikt door zangers die het ergens niet zo mee eens zijn. Zij zijn boos en protesteren. Maar rap is ook ,,woorden die op elkaar rijmen'', zegt Harun (9). ,,Bij rap ga je ook steeds sneller zingen'', vindt hij. Mashid (9) vertelt: ,,Sunita en ik stonden neus aan neus en zo rapten wij elkaar toe. Dat was heel leuk, maar dat moest wel een paar keer over, want ik schoot steeds in de lach als Sunita mij aankeek.''

Andere kinderen rapten recht de camera in. ,,Dan rapten we de zin `kindermishandeling, het moet nu stoppen'. Dat moest ook een aantal keer opnieuw'', zegt Amel. De streetdancers vinden dit de belangrijkste zin in de clip. Zij vinden dat ,,de video is bedoeld voor kinderen, maar ook aan ouders is gericht om te laten zien dat kinderen plezier moeten beleven''.

Vanaf deze week is de videoclip te zien op www.geheimgeweld.nl. Op deze site kun je ook vragen aan deskundigen voorleggen en meer informatie vinden over dit onderwerp.

    • Jitka Xantinidou