Justitie pakte al eerder verdachte

Op de avond van de moord op Theo Van Gogh is, naar nu blijkt, al een centrale figuur gearresteerd van de `Hofstadgroep', het terroristische netwerk dat justitie woensdag deels heeft opgerold.

Net als de vermoedelijke dader, Mohammed B., wordt hij verdacht van ,,samenspanning'' om Van Gogh, Kamerlid Hirsi Ali (VVD) en anderen te vermoorden.

Het gaat om de 26-jarige Marokkaan Achmed H., die is gearresteerd bij het woonadres van Mohammed B. in de Amsterdamse Marianne Philipsstraat, waar hij ook verbleef. Dat wordt bevestigd door bronnen bij justitie.

Uit vertrouwelijke AIVD-informatie blijkt dat de veiligheidsdienst hem sinds een jaar ziet als `centraal figuur' binnen het netwerk. Mohammed B. werd tot de moord op Van Gogh beschouwd als een minder belangrijk persoon.

Achmed H. hield zich volgens de AIVD bezig met financiële zaken voor de groep. Zo probeerde hij afgelopen zomer een bedrag over te maken naar Portugal, waarnaar een lid van de groep was afgereisd. Die transactie werd volgens de AIVD geblokkeeerd door de Verenigde Staten, omdat Achmed H. op een freeze list zou staan. Internationale veiligheidsdiensten waren bang dat leden van de groep een aanslag wilden plegen rondom het EK voetbal in Portugal.

In oktober 2003 viel justitie binnen in de woning van Ahmed H. in Amsterdam-Noord, waar hij toen woonde met vrouw en twee kinderen. Achmed H. werd toen alleen gehoord als getuige door de politie, die op dat moment onderzoek deed naar voorbereidingen voor een terroristische aanslag door Samir A. Deze werd gezien als prominent figuur binnen de Hofstadgroep. Achmed H. verklaarde toen dat leden van de groep bij hem thuis gebruik maakten van internet.

Ismail A. werd woensdag opgepakt in Den Haag na een belegering van een dag. Samir A. zit nu al een half jaar vast nadat bij hem in de zomer plattegronden werden aangetroffen van onder meer het gebouw van de Tweede Kamer en de kerncentrale Borssele.

Achmed H. was al zo'n anderhalve maand niet meer in zijn woning in Amsterdam-Noord gezien, zeggen buren. Volgens hen had hij huwelijksproblemen en is zijn vrouw een scheidingsprocedure begonnen. Op de achtergrond speelt een radicaliseringsproces dat volgens buren ongeveer een jaar geleden is begonen. Hij begon zich steeds meer af te zonderen en ging zich kleden volgens traditioneel islamitisch gebruik. Volgens vrienden maakte hij ook deel uit van het korangroepje onder leiding van de Syrische inspirator Abu Khaled, waar ook Mohammed B. kwam.

Vorige week heeft de politie een doorzoeking gedaan in de echtelijke woning van Achmed H. in Amsterdam-Noord. Achmed H. liet daar soms anderen overnachten.

Volgens de Zwitserse krant Le Temps zouden leden van de Hofstadgroep aangestuurd zijn door een zekere Mohamed Ashraf vanuit zijn gevangenis in Zwitserland. Ashraf speelt een centrale rol in een Spaans onderzoek rond een netwerk met de naam `Martelaren voor Marokko', dat aanslagen beraamde op onder meer het hooggerechtshof in Madrid. Ashraf zou in september van dit jaar meerdere malen hebben gebeld met Mohammed B. Ook zou hij geld hebben overgemaakt naar Nederland. Al eerder was gebleken dat leden van de Hofstadgroep contacten hadden met een terrorist in Spanje.

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix