Investeerder CVC aast op Forbo

De Britse investeringsmaatschappij CVC wil voor 450 miljoen Zwitserse franc (296 miljoen euro) de Zwitserse producent van vloeren, lijm en transportbanden Forbo overnemen. Forbo, dat onder meer linoleumvloeren produceert in Krommenie, beschouwt het bod als vijandig en wijst het voorlopig af. Het bedrijf weigert CVC inzage te geven in de boeken.

Dat heeft Forbo gisteren bekendgemaakt. CVC zegt in een reactie slechts een verzoek om toegang tot financiële gegevens te hebben ingediend bij Forbo. CVC wil hiermee ,,belangstelling tonen'' voor Forbo, maar zegt dat het verzoek ,,in geen geval een overnamebod inhoudt''. CVC bevestigt wel 330 Zwitserse franc per aandeel over te hebben voor Forbo. Het aandeel Forbo steeg gisteren in een reactie op het bod van CVC met 31 procent tot 272 Zwitserse franc.

Forbo (5.600 werknemers, omzet 1,6 miljard Zwitserse franc) heeft zakenbank Credit Suisse First Boston opdracht gegeven de waarde van het concern te bepalen. Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek zal het bestuur van Forbo het bod van CVC opnieuw bekijken.

Vooralsnog stelt het bestuur zich op het standpunt dat Forbo onder het huidige bestuur op de lange termijn de meeste waarde vertegenwoordigt voor de aandeelhouders. Forbo staat aan de vooravond van een grootscheepse reorganisatie en verwacht dat de effecten daarvan vanaf 2006 zichtbaar worden in de resultaten.

Forbo kondigde vorige maand een aandelenemissie aan van 200 miljoen Zwitserse franc. Met dit geld wil het bedrijf zijn balans versterken en onder meer investeren in de reorganisatie van de divisie die vloeren maakt. Hieronder vallen onder meer vloerenfabrieken in Krommenie (linoleum) en Coevorden (vynil). In augustus zei Forbo nog zijn vloerendivisie te willen afstoten, maar op die beslissing kwam het bedrijf later terug.