Inval in Brabants `trainingskamp PKK'

De Nationale Recherche heeft vanmorgen in de bossen bij Liempde, in Noord-Brabant, een inval gedaan op een camping die gebruikt zou worden als trainingskamp van de voormalige Turks-Koerdische verzetsbeweging PKK. Ook zijn invallen gedaan op een nog onbekend aantal andere locaties in Nederland. In totaal zijn 29 mensen aangehouden.

Dat bevestigen de burgemeester van Boxtel (waaronder Liempde valt) en het landelijk parket van het openbaar ministerie.

De camping annex kampeerboederij De Mus'donck in Liempde werd volgens de politie door de voormalige PKK gebruikt als opleidingscentrum. Of er ook fysieke trainingen of guerrillatechnieken werden onderwezen wil het OM niet zeggen.

De PKK voerde tot eind jaren negentig een gewapende strijd met het Turkse leger in het zuidoosten van Turkije. De PKK is inmiddels opgeheven en heet nu Kongra-Gel.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft steeds gezegd dat er geen opleidingscentra van de PKK in Nederland zijn. De organisatie zou op verscheidene plaatsen in Nederland wel meerdaagse cursussen geven over de geschiedenis van de Koerden en de politiek van de PKK. De AIVD zegt dat de dienst ,,niet over informatie beschikt dat de PKK in Nederland deze vreedzame koers heeft verlaten''.

Fractieleider Dittrich van D66 neemt aan dat de inval te maken heeft met de aanscherping van het samenspanningsartikel in de Wet terroristische misdrijven. Als het vermoeden bestaat dat twee of meer mensen bijeen zijn om een terroristische aanval voor te bereiden, kan nu worden ingegrepen.

Liempde: pagina 3

Turkije: pagina 5