India trekt troepen terug uit Kashmir

India gaat een deel van zijn troepen terugtrekken uit Jammu en Kashmir, de deelstaat waarover het met buurland Pakistan twee keer oorlog heeft gevoerd sinds 1947. De terugtrekking betekent een nieuwe stap voorwaarts van de regering in New Delhi in het verzoeningsproces met Pakistan.

Het voornemen werd gisteravond bekendgemaakt door Indiase premier Manmohan Singh, na een bijeenkomst van zijn regering over veiligheidszaken.

Het Indiase deel van Kashmir, waar moslims de overgrote meerderheid van de bevolking vormen, gaat sinds jaar en dag gebukt onder geweld. Islamitische afscheidingsbewegingen streven er naar een onafhankelijke staat en krijgen daarbij vaak officieus steun van Pakistan. De strijd tussen de militanten en het Indiase leger heeft duizenden mensen, onder wie veel burgers, het leven gekost.

Een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde gisteren positief op het nieuws en sprak van een ,,stap in de goede richting''. Pakistan heeft altijd gezegd dat een oplossing voor Kashmir een integraal onderdeel zou moeten zijn van het vredesproces tussen de twee landen. De rivaliserende buurlanden zijn sinds vorig jaar weer in gesprek met elkaar.

Kashmir bestaat sinds het uiteenvallen van de Britse kolonie in 1947 uit een Indiaas en een Pakistaans deel, terwijl nooit honderd procent duidelijk is vastgelegd bij welk land de deelstaat hoort. Hierdoor is Kashmir voortdurend een bron van ruzie en strijd geweest tussen India en Pakistan. Een deel van de Kashmiri's is voor zelfbeschikking.

De aankondiging van Singh komt luttele dagen voor het bezoek van de Indiase premier zelf aan de problematische deelstaat en heeft een sterk symbolisch karakter. In de winter nemen de terroristische activiteiten en grensoverschrijdende infiltratie – veel militanten opereren vanuit Pakistaans Kashmir – doorgaans sowieso af als gevolg van het ongure, zeer koude klimaat in het berggebied. Een Indiase troepenreductie kan dan ook plaatshebben zonder al te veel gevolgen voor de veiligheidssituatie.

Met de handreiking hoopt de Indiase overheid vooral de verschillende separatistische groeperingen aan de onderhandelingstafel te krijgen. Kashmir heeft net weer een turbulente week achter de rug, nadat een Indiase officier tijdens een huiszoeking een vrouw en haar dochter zou hebben verkracht.

India heeft zo'n één miljoen militairen gestationeerd in Kashmir. Hoeveel soldaten er zullen vertrekken, en op welke termijn, liet premier Singh in het midden. Hij zei er overigens wel bij dat India blijft waken voor terrorisme en infiltratie in Kashmir en alert zal reageren met extra troepen als dat nodig mocht zijn.

Volgens de verklaring van premier Singh zijn het Indiase leger en de veiligheidstroepen in Kashmir de afgelopen maanden succesrijk geweest in de strijd tegen terrorisme, waardoor de `veiligheid' in de deelstaat weer hersteld is. ,,De economische activiteit is toegenomen, het aantal toeristen blijft groeien en er is weer een gevoel van veiligheid onder de mensen'', aldus de Indiase regeringsleider.

    • Philip de Wit