Het beeld

Rond middernacht meldde parlementair verslaggever Bram Schilham in het NOS Journaal dat de beraadslagingen in de Tweede Kamer tot kwart voor een waren geschorst. Daarna was de kijker voor het lot van minister Remkes aangewezen op Teletekst. Mijn fantasie sloeg op hol. ,,Zou zómaar kunnen'', heet dat in Hilversum.

In het landsbelang wordt de minister van Binnenlandse Zaken ontzien. Een paar dagen later maakt een kritisch rapport over de AIVD Remkes' positie alsnog onhoudbaar. De VVD schuift Theo van Goghs vriendin Rita Verdonk naar voren. Ayaan Hirsi Ali wordt minister van Integratie en Vreemdelingenzaken.

In december maakt John de Mol een nauwe samenwerking met SBS6, Net5 en Veronica bekend. Ook de Vlaamse commerciële omroep VTM, en TROS en AVRO doen mee aan de drie vernieuwde zenders, die VTM1, VTM2 en Linda gaan heten. Tot de sterren van de nieuwe coalitie behoren Peter R. de Vries, Frits Barend, Henk van Dorp en Jan Mulder, alsmede alle voetballers in eredivisie en Champions League. Lenie 't Hart krijgt een dagelijks dierenactualiteitenprogramma, onder de titel Phoqus.

17 januari 2005: Geert Wilders doopt de gelijknamige groep om in Volkspartij tegen de Misdaad (VTM). Hij staat in de peilingen op ruim twintig zetels. Een meerderheid van de LPF-parlementariërs sluit zich aan.

19 februari: Een corruptieschandaal dwingt de Europese Commissie van Barroso tot aftreden. Paul van Buitenen richt met Jan Nagel Nederland Transparant op. Even later kiest Peter R. de Vries voor de VTM. John de Mol geeft toe dat hij sponsort. Lenie 't Hart gaat de Partij voor de Dieren leiden.

13 augustus: Een hete zomer met veel etnische onrust splijt de VVD. Minister Hirsi Ali kiest voor de VTM en moet aftreden. Ze wordt gevolgd door de Kamerleden Oplaat, Van Baalen, Hofstra, Griffith en de ministers Kamp en Hoogervorst. Het kabinet steunt nu op 73 zetels, de koningin accepteert Balkenende's ontslag.

Wilders en De Vries pleiten voor `het Zwitserse model': Nederland uit de EU, de gulden terug, een streng bankgeheim, handhaving van de hypotheekaftrek, legalisering van drugs en een draconisch vreemdelingenbeleid.

Nederland 2 verdwijnt, BNN gaat naar Nederland 3. De overgebleven confessionele en intellectuele zenders zien hun gezamenlijke marktaandeel slinken tot onder de tien procent, de drie van De Mol zitten al snel op 55.

De verkiezingen leiden tot de voorspelde aardverschuiving: VTM 47, PvdD 12 en Nederland Transparant 14 zetels. De oude VVD komt niet verder dan 11, het CDA tot 20 en de PvdA tot 22, naast 7 voor klein rechts en 14 voor klein links.

30 december 2005: Met zijn drie zetels helpt Boris Dittrich de nieuwe partijen aan een meerderheid, omdat in het regeerakkoord naast de afschaffing van de bio-industrie en een onderzoek naar het Zwitserse model de gekozen burgemeester en het referendum definitief ingevoerd worden. Het kabinet-Wilders I besluit de publieke omroep op te doeken. John de Mol wordt minister van Sport.

    • Hans Beerekamp