Frankrijk start massale evacuatie Ivoorkust

Frankrijk is, in samenwerking met de VN en andere landen, begonnen aan een massale evacuatie van buitenlanders uit Ivoorkust. Duizenden buitenlanders worden de komende tijd uit het roerige Ivoorkust gevlogen, deels met gevorderde vliegtuigen van de burgerluchtvaart.

Franse soldaten van de vredesmacht in Ivoorkust hebben het en der in het commerciële centrum Abidjan gestrande buitenlanders, die bij plunderingen hun woning en bezittingen zijn kwijtgeraakt, opgehaald. Westerse ambassades, waaronder de Amerikaanse, halen met konvooien landgenoten op om hen samen te brengen in de Franse militaire basis en een tweede verzamelkamp. Daar komen mensen samen die soms al tientallen jaren in Ivoorkust hebben gewoond en gewerkt en er bedrijven hadden en de afgelopen dagen alles hebben verloren, op een paar kilo bagage na. Inmiddels verblijven ruim drieduizend buitenlanders in de twee klampen in Abidjan.

Intussen wisselt de Ivoriaanse televisie oproepen tot kalmte af met oproepen tot een massale opstand tegen ,,de Franse bezetting''. De televisie toont beelden van Ivorianen die door Fransen zouden zijn gedood – volgens de Fransen werden ze door Ivoriaanse soldaten gedood nadat ze het vuur op de militairen hadden geopend – en laat mensen aan het woord die roepen dat ,,de Fransen onze kinderen vermoorden''. President Jacques Chirac van Frankrijk eiste gisteren van zijn Ivoriaanse ambtgenoot Laurent Gbagbo maatregelen om de `jonge patriotten' – leden van de jeugdbeweging van zijn partij – tot de orde te roepen. Het zijn vooral deze jonge patriotten die sinds zaterdag in Abidjan, de hoofdstad Yamoussoukro en andere steden woningen en bedrijven van buitenlanders hebben geplunderd en het anti-Franse straatgeweld hebben geleid. Enkele tientallen vrouwen zijn sinds het weekeinde verkracht, zo meldde vandaag het Franse leger. De huidige crisis brak uit toen zaterdag de Ivoriaanse luchtmacht een Franse basis bombardeerde; daarop vernietigden Franse vliegtuigen de hele Ivoriaanse luchtmacht.

Frankrijk denkt tussen 4000 en 8000 Fransen uit Ivoorkust te evacueren, van de in totaal 14.000 Fransen die zich in het West-Afrikaanse land bevinden. Drie Boeings zullen zo vaak mogelijk op en neer vliegen tussen Abidjan en Parijs en tussen Abidjan en Dakar in Senegal.

Gisteravond kwamen weer 843 Fransen in Parijs aan. Ook 150 Amerikanen, Australiërs, Canadezen, Spanjaarden en Portugezen en 58 Nederlanders verlieten gisteren Ivoorkust. Londen overweegt troepen te sturen om de honderden Britten te helpen evacueren. Gisteren verlieten ook 87 familieleden van VN-medewerkers Ivoorkust. De Wereldbank haalt zijn `niet-essentiële' personeel eveneens weg.