Falluja `bijna helemaal' in handen VS

Amerikaanse troepen zeggen vandaag het sunnitische rebellenbolwerk Falluja bijna helemaal onder controle te hebben. In Mosul hebben rebellen gisteren negen politieposten bestormd.

Een Amerikaanse militaire woordvoerder zei dat een relatief klein deel van Falluja nog niet in Amerikaanse handen is. Hij voegde eraan toe dat de 10.000 man Amerikaanse troepen, die worden gesteund door 2.000 Iraakse militairen, wel nog enige tijd nodig zullen hebben om de stad te normaliseren.

Bij het offensief zijn tot dusverre 18 Amerikaanse mariniers en vijf Iraakse militairen gesneuveld. Verder zijn er 178 Amerikanen en 34 Iraakse militairen gewond. Volgens een andere Amerikaanse bekendmaking zijn meer dan 500 rebellen gedood, van wie velen bij de grootscheepse luchtbombardementen die de weg bereidden voor de grondtroepen. Van onafhankelijke zijde zijn er geen cijfers. Over slachtoffers onder de tienduizenden burgers die in Falluja waren achtergebleven, werd niets meegedeeld. Een Iraakse journalist in de stad meldde gisteren dat twee ziekenhuisjes waren gebombardeerd, en dat in een daarvan medische staf en patiënten waren gedood.

In een huis in Falluja werd gisteren een Syriër aangetroffen van wie men aannneemt dat hij de chauffeur was van twee Franse journalisten die in augustus in Irak werden ontvoerd. Volgens een Amerikaanse legerofficier had de man verteld dat hij ongeveer een maand geleden van de Fransen was gescheiden. Een groep die zich het Islamitisch Leger in Irak noemt heeft verklaard de journalisten vast te houden en in ruil voor hun vrijlating intrekking van de nieuwe wet geëist die het dragen van islamitische hoofddoeken op Franse scholen verbiedt. De chauffeur wist niet wat er sindsdien met de Fransen is gebeurd.

Volgens het Arabische televisiestation Al-Jazira is gisteren een Amerikaan van Libanese afkomst ontvoerd die als manager op een vliegveld in Bagdad werkt. Al-Jazira toonde videobeelden van de man die zouden zijn toegestuurd door de Brigades van de revolutie van 1920, een groep die al eerder buitenlanders heeft ontvoerd. Er werden geen specifieke dreigementen geuit.

De Verenigde Staten lanceerden gisteren en vanmiddag luchtaanvallen op posities van rebellen in Mosul, Iraks op twee na grootste stad, in het noorden van het land. Volgens een woordvoerder ,,hebben we bekende concentraties van terroristen in specifieke gebieden van de stad als doelwit gekozen''.

Volgens de Amerikanen waren sommige van de rebellenacties van de rebellen van de afgelopen paar dagen ,,de capaciteit van de bestaande politiemacht te boven gegaan''. Een Koerdische functionaris van de pro-Amerikaanse Patriotische Unie van Koerdistan in de stad zei dat de Iraakse politie ineffectief was, dat sommige agenten met de rebellen samenwerken en dat zij enkele politieposten aan hen hadden overgedragen. De Amerikanen ontkenden dat enkele delen van de stad in handen van opstandelingen zijn. Sommige burgers meldden dat. Het plaatselijke televisestation is uit de lucht gegaan.