Engelstalig onderwijs verruimd

Nederlandse kinderen kunnen voortaan kiezen voor een volledig Engelstalig onderwijsprogramma. Tot nu was dit voorbehouden aan kinderen van ouders met een internationale carrière.

Een ruime Kamermeerderheid besliste deze week dat het internationale baccalaureaat, vergelijkbaar met een vwo-diploma, voor iedereen toegankelijk moet zijn. Voorlopig bieden alleen internationale scholen het Engelstalige lesprogramma aan, maar ook reguliere scholen kunnen het gaan aanbieden. Tot nu toe konden alleen buitenlandse kinderen, kinderen die binnenkort naar het buitenland gaan of recent zijn teruggekeerd les volgen op een internationale school.

Minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) keerde zich vorige week in de Kamer tegen het toelaten van `gewone' leerlingen. Ze vreest dat het Engelstalige onderwijs ten koste gaat van het Nederlands van de leerlingen. Ook heeft ze moeite met de hoge kosten voor de ouders. Naast het reguliere schoolgeld kost een internationale school 5.000 euro per jaar.

Kamerlid U. Lambrechts (D66) pleit al twee jaar voor het openstellen van het internationale baccalaureaat. ,,Het is een programma zoals de Tweede Fase zou moeten zijn'', stelt ze. Het programma wordt gecontroleerd door een internationale inspectie, geregeld aangepast en door universiteiten wereldwijd als standaard geaccepteerd.

In Nederland verzorgen negen door de overheid gesubsidieerde scholen het internationale baccalaureaat. Zo'n tweeduizend leerlingen volgen dit onderwijsprogramma.