Elke dag tien leden erbij

Sinds de moord op Theo van Gogh melden nieuwe leden zich spontaan aan bij Nieuw Rechts, de partij van het Rotterdamse gemeenteraadslid Michiel Smit.

Michiel Smit (Nieuw Rechts) heeft de afgelopen paar jaar veel moskeeën bezocht. Dat wil zeggen: één dag per week ging hij kijken en praten in buurten waar een moskee stond of zou komen.

In Heerenveen, Tilburg, Groningen. In Haarlem en Zeist. In Roosendaal, ,,daar komt waarschijnlijk zelfs een tweede''. Hij zegt: ,,Als ik elke keer een kwartje had gekregen wanneer iemand tegen mij zei dat ze die moskee niet wilden, was ik nu miljonair geweest.'' En: ,,Ik hoorde deze week iemand zeggen: Uden! Hebben ze zelfs dáár een islamitische school?!''

Sinds Michiel Smit (28) in 2003 wegens sympathie voor het Vlaams Blok uit Leefbaar Rotterdam werd gezet, leidt hij een kleine, in zijn eigen woorden `radicaal rechtse' partij.

Nieuw Rechts kent afdelingen, een bestuur, de `Van Oldenbarnevelt-denktank', een jongerenafdeling en een nieuwsbrief (Nieuws uit Rotterdam, dit kwartaal gewijd aan het `recht op zelfverdediging'). Vormt Michiel Smit in de gemeenteraad van Rotterdam een eenmansfractie, Nieuw Rechts telde tot vorige maand ongeveer 750 leden.

Telde, want sinds op 2 november Theo van Gogh werd vermoord door een moslimextremist hebben zich zeventig nieuwe leden aangemeld: elke werkdag een stuk of tien. In het kantoortje aan een gang van het stadhuis in Rotterdam komen de mails met daarop geboortejaar, woonplaats en beroep binnen.

De nieuwe leden komen uit het hele land ,,en er zitten nu ook meer ouderen bij''. In totaal hebben zich sinds de moord een kleine tweehonderd mensen bij Nieuw Rechts gemeld om lid te worden, informatie te vragen of het afgelopen juni verschenen boekje Nederland op z'n kop (eerste druk: 200 exemplaren, tweede druk: 1.000 exemplaren) te bestellen.

In dat boekje zet Michiel Smit, aldus het voorwoord, ,,vele in Nederland heersende problemen uiteen''. Er zijn hoofdstukken over terrorisme, falen van politie en overheid, immigratie, aanpassen van vreemdelingen, problemen grote steden.

Uit hoofdstuk 6, `Strijd tegen terrorisme': `Sommige mensen denken dat een aanslag hier niet kan gebeuren. Dat is onjuist [..] Willen we het voorkomen dan zullen we daadkrachtig moeten optreden. Niet de slappe houding waar we vaak naar lijken te neigen. Het is onmogelijk om je met mensen te verzoenen of vrede te sluiten die er niet voor terugdeinzen duizenden onschuldige burgers te vermoorden uit naam van een idee of een religie. We zijn in ons moderne land zo gewend aan het idee dat ieder conflict uit te praten is dat we vaak moeite hebben ons dit te realiseren.'

Wie zich bij de partij meldt voor informatie of als lid, vertelt soms ook waarom. Bijvoorbeeld:

,,Alle families van criminele buitenlanders moeten bij constatering van buitensporig gedrag ook worden uitgezet! Het is uiteindelijk ook hun verantwoording.''

,,Hartstikke goed dat jullie deze partij hebben opgericht!! Ik ben het met jullie standpunten helemaal eens!!''

,,Ik ben 14 jaar gehuwd geweest met een Marokkaanse vrouw. Tot mijn spijt moet ik inderdaad constateren dat het vrijwel een onmogelijkheid is om twee totaal verschillende culturen samen te laten gaan. [..] Wat mij opgevallen is, is dat de islamitische mens de kracht, maar zeker de wil niet heeft om zich aan te passen aan onze cultuur.''

,,Bij ons in Brabant is de maat vol. Je kunt niet meer gewoon over straat lopen of je wordt uitgescholden. Na wat er in het weekeinde is gebeurd in Eindhoven, staat heel Eindhoven op zijn kop. Ik werk in Eindhoven en vanmiddag liep ik door de stad. Werd ik uitgescholden voor blanke kut-racist omdat ik kaal ben en een Nederlandse vlag op mijn jas heb. Het waren Marokkaanse jongeren. Toen ik ze negeerde, kwamen ze me achterna en dreigden ze me neer te steken.''

Smit vindt dat politici de huidige gewelddadigheden hadden kunnen voorzien. ,,Politici denken heel lang dat het wel meevalt. Ze ontkennen het gevoel van mensen. Terwijl, die moskeeën en die scholen hebben zoveel kwaad bloed gezet. Je denkt: Rotterdam. Maar het is overal. Nergens waar ik ben geweest is naar de buurtbewoners geluisterd.''

    • Gretha Pama