Economie in eurozone groeit trager

De economie van de eurozone is in het derde kwartaal ingezakt. Ten opzichte van het tweede kwartaal bedroeg de economische groei 0,3 procent, het laagste cijfer in meer dan een jaar.

Dit blijkt uit gegevens die het statistisch bureau van de Europese Commissie, Eurostat, vanmorgen heeft gepubliceerd. Ten opzichte van een jaar geleden groeide de euro-economie in het derde kwartaal met 1,9 procent.

De samenvatting van Eurostat kwam vanmorgen kort nadat verschillende grote eurolanden hun nationale groeicijfers over het derde kwartaal hadden gepubliceerd. Die cijfers suggereren volgens analisten dat de schatting van Eurostat misschien nog neerwaarts wordt bijgesteld.

In Spanje bedroeg de economische groei 0,6 procent van kwartaal op kwartaal. Italië kwam vanmorgen met een groei van 0,4 procent. De andere grote eurolanden deden het aanzienlijk slechter. Gisteren maakte Duitsland bekend dat de economie van kwartaal op kwartaal met 0,1 procent groeide. Frankrijk meldde vanmorgen eveneens 0,1 procent, terwijl analisten 0,4 procent hadden verwacht.

De terugval in het derde kwartaal is vooral te wijten aan tegenvallende export in de eurolanden. De uitvoer was tot nu toe de belangrijkste factor voor het economisch herstel dat de eurozone doormaakte.

In reactie op de tegenvallende groeicijfers daalde vanmorgen op de obligatiemarkt de rente op tienjarige staatsleningen in euro's tot onder de 3,8 procent. Dat is de laagste rentevoet in 3 jaar tijd. De rente op de obligatiemarkt was al aan het dalen door het aansterken van de euro op de valutamarkt. Woensdag kwam de euro voor het eerst sinds de invoering in 1999 boven de koers van 1,30 dollar per euro uit.

De dure euro leidde gisteren tot een oproep van diverse politici aan de Europese Centrale Bank om in te grijpen op de valutamarkt. De Italiaanse minister van Economische Zaken Siniscalco beweerde dat ,,er wordt gepraat over een gecoördineerde interventie in de euro-dollarkoers'', hetgeen hij later terugnam. Daarna liet de Italiaanse premier Berlusconi weten dat er actie moet komen en riep hij op tot een ,,supranationale interventie om de koers van de euro te wijzigen''.

Ook de Duitse minister van Economische Zaken Clement zei gisteren dat de ECB ,,het hare moet doen om de situatie rond de euro te kalmeren''. Gevolgd door de vicevoorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag Stiegler, die erop aandrong dat ,,de ECB nu massief moet interventiëren en in een gecoördineerde actie euro's voor dollars moet verkopen''.

De Europese aandelenbeurzen lieten vanmorgen opnieuw koersstijgingen zien wegens de dalende rente op de obligatiemarkt en de toenemende kans dat de ECB haar rentetarief minder snel zal verhogen nu de economische groei tegenvalt en de olieprijs daalt. In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het eind van de ochtend een stand van 343,41 punten. Dat was 1,04 punt (0,3 procent) hoger dan de slotstand van gisteren.

EUROLAND: pagina 11