Bewassing

Vroeger, in de jaren van De Jong, Schmelzer, Den Uyl en Van Agt, was het nog gebruikelijk dat belangrijke Kamerdebatten live en integraal werden uitgezonden. Wie de saaie uren op de koop toenam, kon getuige zijn van dramatische gebeurtenissen op de huid van de tijd: instortende ministers, verraden kabinetten. De dolkstootlegendes werden werkelijkheid waar je zelf bijzat.

Die tijd is helaas voorbij. Naarmate de kanalen toenamen, liet de gehele publieke omroep het in Den Haag vaker afweten. We konden het gisteren weer merken. Een belangrijk debat op een vitaal moment voor onze democratie mocht alleen 's middags op enkele uurtjes tv rekenen. Toen het interessant werd en minister Remkes nog moest opdraven, was het weer tijd voor Lingo en Te land, ter zee en in de lucht.

Tegen elven verscheen Ferry Mingelen op het scherm om samen te vatten wat we hadden gemist. Het bleek vooral het gestuntel van Remkes te zijn geweest. We moesten genoegen nemen met enkele zeer onduidelijke fragmenten.

Over de terroristen zei Remkes eerst: ,,Als wij al die personen in een box willen plaatsen, dan ontploft die box, dat is mogelijk.''

Ik vroeg me af waarom we die terroristen in een box zouden plaatsen. Zijn ze nog zó klein? En dreigen ze er niet uit te klimmen als wij de verkeerde kant uitkijken, wat ze bij de AIVD nog wel eens doen? Trouwens, waarom zou die box ontploffen als wij ze normaal speelgoed geven?

Om zijn `betonnerig betoog', zoals Van Aartsen het noemde, wat transparanter te maken, kwam Remkes even later tot de volgende uitspraak. ,,...maar het beeld moet hier niet op tafel komen te liggen, dat als er maar een besluit bij de dienst zou zijn genomen om deze mensen wél in de ct-infobox in de bewassing te nemen, dat er dan een veel grotere kans zou zijn geweest dat deze moord was voorkomen.''

Ik heb er geen woord van verzonnen. Hoe moeten we dit duiden? Omdat Mingelen het liet afweten, zal ik zelf een poging wagen.

De bewassing is, volgens van Dale, het schoonhouden van de kleren: ,,Het internaat zorgt voor kost en bewassing.'' Ik vermoed dat de afkorting `ct' staat voor `chemisch toilet'. Dat brengt ons enkele belangrijke stappen verder naar een juiste uitleg van deze raadselachtige uitspraak.

We hadden al die terroristen die als kinderen in de box zaten. Nu vermoed ik dat er in die box ook een chemisch toilet, zeg maar een potje, wordt geplaatst, voordat de bewassing heeft plaatsgevonden. Dat lijkt me de meest logische volgorde. Ik ga er daarbij vanuit dat niet alleen de kleertjes, maar ook de kleine terroristen zelf onderwerp van bewassing zijn.

De vraag is natuurlijk of deze maatregelen voldoende zijn om de rotzakjes in de box in bedwang te houden. Remkes denkt van wel, maar ik aarzel nadat ik hem gisteren hoorde zeggen: ,,Dit soort processen kan altijd beter, ook in dit geval.''

Wat gebeurt er intussen met Remkes zélf? Ze lieten hem vannacht in zijn hempje staan. Naast zijn box. Iedereen ging weg en het werd steeds donkerder en stiller om hem heen. Toen begon hij te huilen.

    • Frits Abrahams