Winst bezorgt P&O Nedlloyd ook meer last

De Rotterdamse rederij P&O Nedlloyd heeft het afgelopen kwartaal de lusten en lasten ondervonden van het sterk toegenomen containervervoer in de wereld.

Dankzij een verhoging van de vervoerstarieven met 10 procent en de explosief toegenomen handel met Azië (China) zijn de winst en omzet van het bedrijf het afgelopen kwartaal sterk gegroeid. Anderzijds zorgt de enorme stroom containers uit Azië voor toenemende congestie in de havens. Havens als Antwerpen, Rotterdam, Bremen, Southampton, maar ook Singapore, kunnen de toegenomen congestie niet aan. Er ontstaan grote vertragingen bij het laden en lossen van schepen, hetgeen rederijen veel geld kost.

Een bijkomend probleem voor P&O Nedlloyd zijn de `slechtweer-routes' in de winter op de Atlantische Oceaan en de Pacific. In de winter op tijd varen naar Noord-Amerika, waar de containerstromen ook zijn toegenomen, is gezien het slechte weer bijna niet mogelijk. Vaak moeten aanloophavens worden overgeslagen om in te kunnen lopen op het routeschema.

Het derde kwartaal is volgens P&O Nedlloyd goed verlopen. ,,De omstandigheden voor de industrie blijven gunstig'', vertelde topman P. Green vanochtend tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Rotterdam, waarin ondermeer een aantal nieuwe benoemingen in de board aan de orde kwamen alsmede een plan voor het inkopen van aandelen voor het eigen personeel. De omzet van de rederij steeg 22 procent tot 1,8 miljard dollar (1,4 miljard euro). Het bedrijfsresultaat nam zelfs 160 procent toe tot 138 miljoen dollar (106,3 miljoen euro).

P&O Nedlloyd, dat bestaat uit de containerrederij en een belang van 50 procent in luchtvaartmaatschappij Martinair, boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 107 miljoen dollar (82 miljoen euro). Dat was in dezelfde periode vorig jaar nog 24 miljoen dollar. Het bedrijf stelt tot teleurstelling van analisten niet zijn winstverwachting bij. Want het vierde kwartaal is traditioneel de beste periode voor de rederij. Zeker gezien de feestdagen in december, die traditiegetrouw een enorme handel met Azië genereren.

Martinair boekte een bedrijfsresultaat van 14 miljoen dollar, een verbetering van 4 miljoen.