Wie is wie rond de verdachte van de moord op Theo van Gogh

Jusitie heeft gisteren zeven aanhoudingen verricht van mensen die mogelijk deel uitmaken van de Hofstadgroep. Ook Mohammed B. behoorde daar mogelijk toe. Wie is wie?

Mohammed B. – 26-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst, zit nu vast op verdenking van de moord op Theo van Gogh. Bevond zich volgens de AIVD in de periferie van de Hofstadgroep. Zou een proces van radicalisering hebben meegemaakt.

Samir A. – 18-jarige Marokkaanse Nederlander. Hoofdverdachte in het netwerk van de Hofstadgroep. Werd bekend als de scholier die naar Tsjetsjenië afreisde, maar door de autoriteiten van de Oekraïne werd teruggestuurd. Werd in oktober 2003 aangehouden in verband met het plannen van een mogelijke aanslag, maar weer vrijgelaten. Werd in juni van dit jaar aangehouden wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij de gewapende op een overval op een supermarkt in Rotterdam. Zit naar aanleiding van de bij huiszoeking aangetroffen plattegronden opnieuw vast op verdenking van voorbereiding van terroristische aanslagen op doelen als Schiphol, de Tweede Kamer, de kerncentrale Borssele, het ministerie van Defensie en het AIVD-kantoor.

Mohammed Fahmi B. – 22-jarige Marokkaans-Nederlandse vriend van Samir A. Gearresteerd in oktober 2003. In diens woning in Amsterdam werden bij een inval spullen gevonden van Samir A., die mogelijk bedoeld waren om een bom te maken, maar niet de benodigde grondstoffen bevatten. Inmiddels opnieuw aangehouden.

Ismail A. – 21-jarige Marokkaans-Nederlandse vriend van Samir A. Zou in een Pakistaans trainingkamp hebben gezeten, maar inmiddels door een `emir' zijn teruggestuurd om `een wedstrijd te spelen'. In oktober 2003 aangehouden Gisteren gearresteerd in het Laakkwartier in Den Haag.

Jason W. – 19-jarig Nederlands lid van de Hofstadgroep die, voor een tweede maal, naar Pakistan is vertrokken - wellicht voor de jihad. Ook aangehouden in 2003. Gisteren opgepakt in de Antheunisstraat.

Redouan Al-I. – 43-jarige Syriër, alias Abu Khaled. Volgens AIVD lid van moslimextremistische beweging Takfir wal Hijra en het mogelijke draaipunt van wat de AIVD de Hofstadgroep noemt. Geeft koranlessen. Verbleef illegaal in Nederland. Werd in oktober 2003 in Schiedam aangehouden, maar wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten en uitgezet naar Duitsland.

`Naoufel' – Spaanse Marokkaan die in oktober werd aangehouden in verband met de aanslagen in Casablanca van mei 2003. De Hofstadgroep onderhield contact met hem.

Nouredine El-F. – In Nederland verblijvende illegaal van Noord-Afrikaanse afkomst. In de woning van Mohammed B. werd van hem een testament aangetroffen, waaruit zou blijken dat hij wil sterven als martelaar. Niet duidelijk is nog of hij is aangehouden.