Wat doen de kinderen

Pepernoten strooien

Op sommige plaatsen komen Sinterklaas en zijn Pieten al dit weekend op bezoek en andere moeten nog een weekje wachten. In Theater Zuidplein treedt op 17 november VOF de Kunst op en misschien weet de Sint het theater nog op tijd te vinden. Ondertussen zijn er pepernoten en liedjes met een mix van het klassiek Sint- en VOF-repertoire. Wie het leukst verkleed naar de voorstelling komt, krijgt een verrassing.

Dag Sinterklaasje door VOF de Kunst op wo 17 nov om 14u in Theater Zuidplein, Zuidplein 60-64, Rotterdam. Kaarten €13,50. Res 010-2030203.

Sleuteltocht maken

Kinderen vanaf 7 jaar die museum Catharina Gasthuis in Gouda op een speelse manier willen ontdekken kunnen vanaf november meedoen met een Sleuteltocht. In de oude apotheek van het museum leren ze hoe die vroeger werkte, van de Markt van Gouda kunnen ze een historische flipperkast maken en in de chirurgijnsgilde kamer kunnen ze voor dokter Bibber spelen. In de kapel wordt gezocht naar de betekenis van symbolen en ook wordt uitgelegd waarom er op oude schilderijen zo vaak vissen voorkomen.

Sleuteltocht op Museum Catharina Gasthuis, Achter de Kerk 14/Oosthaven 9, Gouda. Open ma-za 10-17u, zon- en feestdagen 12-17u. Toegang kinderen onder de 18 jaar gratis. Inl 0182-588719.

Vikingschip bouwen

De meeste mensen hebben wel eens van de Vikingen gehoord: sterke stoere mannen met blond haar en een helm met horens. De expositie Vikingen! in het Utrechts Centraal Museum laat zien hoe het leven van dit Scandinavische volk er in het jaar 800 uitzag met een op ware grootte nagebouwd Vikingschip, kerkschatten en sieraden uit het stroomgebied van de Rijn uit de 9de en 10de eeuw. Uitgelegd wordt ook met wie ze handel dreven en hoe gewelddadig hun plundertochten waren. Voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een Viking on tour. Daarbouwt kunstenaar Ben van der Meijden in Kids Centraal een levensgroot Vikingschip, ontwerpt hij een stoer Vikingkostuum en maakt hij wapens om mee te vechten. En daarbij heeft hij de hulp van kinderen nodig. Zij moeten hem ideeën geven over zijn schip/kunstwerk. Elke woensdagmiddag en in het weekend zijn er om 14u workshops waar onder begeleiding met afvalmateriaal een ontwerp voor Ben wordt gemaakt. Ook kunnen er (kinder)feestjes in het museum worden gehouden. De grote Vikingexpositie is voor kinderen ook goed te volgen. Er zijn aparte zaalteksten, een Vikingquiz en koptelefoons met Vikinggeluiden.

Vikingen! t/m 10 april in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Open di-zo 11-17u. Viking in Tour voor kinderen van 6 t/m 12 jaar, elke wo-middag en in het weekend om 14u. toegang kinderen t/m 12 jaar gratis, vanaf 13 jaar €4. Inl 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

Feesten

Elke woensdagmiddag zijn er in het Belasting & Douane Museum leuke kinderworkshops; van lampionnen maken tot schoen versieren. Er is een spannende 3-D speurtocht, beleef een smokkelpoging in de Smokkeltrip of maak een originele wenskaart.

Workshops voor kinderen van 6 en 10 jaar op wo-middag 14-16u. Belasting- & Douane Museum, Parklaan, Rotterdam. Entree gratis. Aanmelden info@belasting-douanemus.nl of via 010-4400200. Kosten €1,50 per kind. Inl ook www.belasting-douanmus.nl

Recht doen

Wat houden kinderrechten in en hoe is het met die rechten gesteld in de wereld. In het stadhuis van Utrecht is t/m 30 november Rechthand te zien, een interactieve expositie voor kinderen. Migranten- en ontwikkelingsorganisaties hebben meegeholpen bij de expositie. De rode draad is een papieren hand en bij elk paneel moeten kinderen `iets doen' voor ze verder kunnen. Zo komen kinderen van alles te weten over de rechten van hun leeftijdsgenoten elders op de wereld. De tentoonstelling is gemaakt voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar; ook is er lesmateriaal, gemaakt door het Centrum Internationale Samenwerking (COS) te gebruiken als voorbereiding.

Rechthand t/m 30 nov in het stadhuis van Utrecht, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht. Openingstijden stadhuis ma-vr 9-17u, do tot 21u, za 11-15u. Inl lesmateriaal 030-2311094.

Experimenteren

Voor kinderen die kennis willen maken met beeldende kunst, architectuur en design organiseert de Stichting Haags Kinderatelier workshops Stel je Voor. Elke workshop begint met een gesprek van tien minuten over het onderwerp en daarna gaan de kinderen aan de gang in het eigen atelier aan de Copernicusstraat. Soms geven beeldend kunstenaars en architecten ook rondleidingen en workshops op tentoonstellingen en in gebouwen met een bijzondere Haagse architectuur. Een greep uit het programma: 12 en 13 november: workshop over Jeff Koons knuffelbeeld maken voor 10-12 jaar en 13-17 jaar in het atelier Copernicusstraat 159. Kennismaking €8,50 of €4,50 (OoievaarsPas). Res 070-3633745. 17 november geeft beeldend kunstenaar Dora Dolz in de Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 een workshop tapijten voor 7-11 jaar, kennismaking €8,50 of €4,50 (OoievaarsPas).

Maandagenda's op www.haagskinderatelier.nl Alg inl 070-3633745, ma t/m vr van 9u30-13u30.

Informatie naar Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Of agenda@nrc.nl