Voorzitter LPF bedreigde Herben

Voorzitter Sergej Moleveld van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) is gisteren door de politie aangehouden, omdat hij een valse dreigbrief aan zichzelf, zijn eigen partij en een partijgenoot had gefaxt. Moleveld wendde voor dat de afzender een islamitische groepering was. Volgens het openbaar ministerie heeft Moleveld bekend.

Het Tweede-Kamerlid Mat Herben, voormalig fractievoorzitter van de LPF, werd in de brief persoonlijk bedreigd. In een schriftelijke reactie laat hij weten dat hij meent dat de politie adequaat heeft opgetreden. ,,Iedere ontmaskerde dreigbrief is er één minder en maakt het leven eenvoudiger. De aanhouding van de fungerend voorzitter komt als een onaangename verrassing.'' Volgens Herben is de partij nu doende een Algemene Ledenvergadering uit te schrijven, ,,zodat een nieuw bestuur kan worden gekozen''.

De 33-jarige partijvoorzitter faxte zijn dreigbrieven afgelopen vrijdag. De politie Rotterdam-Rijnmond deed onderzoek en concludeerde volgens het OM dat de in de brief bedreigde LPF-voorzitter zelf de verzender is.

Moleveld werd voorzitter van de LPF nadat de vorige, Jan Belder, in september aftrad toen bekend werd dat hij in 1985 veroordeeld was vanwege administratieve fraude. Belder werd voorzitter nadat drie bestuursleden opstapten en de acht leden tellende Tweede-Kamerfractie van de LPF met het resterende partijbestuur brak. Herben gaf vorige maand te kennen dat hij deze maand wil aantreden als voorzitter van de LPF. Met een of twee overgebleven bestuursleden wil hij de problemen tussen bestuur en fractie oplossen.