Voorkeur regio

ALKMAAR

Art Fair

Op vrijdag 12 (19-22u), zaterdag 13 en zondag 14 november (11-17u30) wordt de 14de Artiade gehouden, een Kunst Fair met circa 55 deelnemers die ongeveer 120 nationale en internationale kunstenaars vertegenwoordigen met schilderijen, objecten van glas, kristal en keramiek. Kunst om te dragen zoals sieraden en beschilderde zijden kleding. Zeefdrukken, etsen etc.

Kunstfair Grote Kerk, Koorstraat 4a, Alkmaar Centrum Inl 072-5054750.

AMSTELVEEN

Lucebert

Als eerbetoon aan schilder en dichter Lucebert (1924-1994), die dit jaar 80 zou zijn geworden, exposeert het Cobra Museum in het prentenkabinet een selectie tekeningen en gouaches die heel zijn carrière omspant, van begin jaren '50 tot de jaren '90. De circa 100 werken op papier zijn afkomstig uit de collectie van F. van Lanschot Bankiers.

Lucebert - tekeningen. 13 nov t/m 9 jan in het Cobra Museum, Sandbergplein 1-3. Di t/m zo 11-17u.

DEN HAAG

Moskou Symfonie Orkest

Het Moskou Symfonie Orkest, dat al vaker met succes optrad in ons land, geeft olv de Nederlandse dirigent en cellist Arthur Arnold een concert in de Dr. Anton Philipszaal in den Haag. Op het programma staan Sheherazade van Rimski-Korsakov, drie instrumentale delen uit de vroege opera Sneeuwmeisje van Tsjaikovski en de suite De Vuurvogel uit 1919 van Stravinsky.

Moskou Symfonie Orkest: 14 nov 20u15 Dr. Anton Philipszaal res 070-8800333.

HAARLEM

By Gorki

In de Haarlemse Toneelschuur brengt het New Riga Theater uit Letland een diepgaande bewerking van het toneelstuk Nachtasiel door de Russische schrijver Maxim Gorki. In de regie van Alvis Hermanis voltrekt zich een voorstelling vol krachtige beelden over de hedendaagse vervreemding. De figuren zijn samengebracht in een grote kooi annex kapsalon, waar zij op groteske wijze worden gecoiffeerd. Massage en karaokemuziek sluiten een duivels verbond. Een overweldigende theaterervaring ihk van het festival Paradise Regained? dat enkele weken toneel brengt uit voormalig Oost-Europa.

By Gorki door New Riga Theater. 16/11 Toneelschuur, Haarlem. Inl 023- 5173910; www.toneelschuur.nl

HOORN

Noord-Holland

De tentoonstelling Gezichten van Noord-Holland laat zien hoe de provincie door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd heeft. Volendam, Laren en Bergen werden bekende kunstenaarskolonies, Hoorn en Enkhuizen trokken kunstenaars van de Haagse School als Sadée en Tholen.

Te zien zijn Amsterdamse stadsgezichten van Isaëls, Breitner en Witsen, en landschappen van Hart Nibbrig, Van Looy, Klinkenberg en Mondriaan.

Gezichten van Noord-Holland, schilderijen 1880-1930. 13 nov t/m 9 jan Westfries Museum, Rode Steen 1, Hoorn. Ma t/m vr 11-17u, za en zo 14-17u.

LEIDEN

Nachtleven in de stad

Acteur John Buisman brengt met de theatersolo Een nacht uit het leven van de stad een prachtige ode aan de duistere kant van de nachtelijke stad. Dat is het uur waarop mensen dromen gaan, waarop herinneringen en angsten door iemands hoofd spoken. Buisman vertolkt vijf monologen van Nederlandse schrijvers, onder wie Maria Goos en Ko van den Bosch, waarin aspecten van het eenzame nachtleven aan de orde komen. De verhalen van de jonge en oude stadsbewoners voegen zich fraai met de muziek waarin de schitterende saxofoon van Keimpe de Jong de duistere, melancholieke toon bepaalt.

Een nacht uit het leven van de stad. Performer: John Buisman, 12 nov Lak Theater. Inl 071-5124890 & www.mojotheater.nl