Tulpenfonds spant zaak aan tegen dochter ABN

De beheerders van tulpenfonds Novacap Floralis hebben een rechtszaak aangespannen tegen een dochteronderneming van ABN Amro, Hollandsche Bank-Unie (HBU). Dat heeft het advocatenkantoor Loyens & Loeff, dat optreedt voor Novacap, gisteren bekendgemaakt.

De aanklacht draait om een fraudezaak van vorig jaar november. Novacap klaagde toen het commissionairshuis Sierteelt Bemiddelings Centrum (SBC) aan omdat het gesjoemeld zou hebben met een koopcontract. Novacap investeert in de ontwikkeling van nieuwe soorten tulpenbollen, en haalde daarvoor vorig jaar 85,2 miljoen euro op bij particuliere investeerders. Het fonds kocht een partij bollen in de veronderstelling dat SBC daar een koper voor had geregeld. Later bleek dat de koop was afgeblazen, zonder dat SBC dit had doorgegeven. Novacap bleef daardoor zitten met een partij tulpenbollen.

Novacap diende eind november een klacht in bij beurstoezichthouder AFM over SBC, dat inmiddels uitstel van betaling had aangevraagd. Afgelopen maart werd uitgebreid aangifte gedaan tegen zeven mensen en een aantal besloten vennootschappen, die betrokken zouden zijn bij de zaak. Tot de zeven personen horen de twee directeuren van SBC. Novacap zegt een schade van zeker 75 miljoen euro te hebben geleden door geknoei met contracten.

Novacap klaagt nu ook HBU aan. De bank zou op de hoogte zijn geweest van de onregelmatigheden bij SBC, maar desondanks niet hebben ingegrepen. Een woordvoerder van HBU ontkent de aanklacht.