Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de mogelijke daders van de brandstichting van de islamitische basisschool in Uden. Verder aandacht voor de werktijden van artsen in opleiding en het Kamerdebat over de achtergronden van de moord op Theo van Gogh. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Verslag van het Kamerdebat over de moord op Theo van Gogh, de nasleep van de antiterreuractie gisteren in het Haagse Laakkwartier en een reportage uit Ramallah naar aanleiding van het overlijden van PLO-leider Yasser Arafat. Ned.3, 22.20-23.10u.

DOCUMENTAIRE

Zembla: Code Oranje. Reportage over de terreurdreiging in Nederland en het effect van nieuwe maatregelen. Sinds de moord op Theo van Gogh lijkt de dreiging toegenomen. Maar de bewaking van gebouwen en andere objecten was, kort na de aanslagen in de VS op 11 september 2001, al verscherpt. Ned.3, 21.10-22.00u.

Uit Holland. Verslag van de 18-jarige Marjolanda die na haar examen een half jaar door Azië trekt om, voor ze zich op een studie stort, iets van de wereld wil zien. Als backpacker houdt ze een dagboek bij. De reis door onherbergzame gebieden, dalen en piepkleine nederzettingen is behalve een uitdaging ook een ontdekkingstocht naar zichzelf. Ned.1, 23.15-0.15u.

Bob Kennedy: out of his brothers shadow. Portret van Robert F. Kennedy, de broer van president John F. Kennedy, die de president adviseerde op het terrein van buitenlandse en binnenlandse politiek. Toen hij na de moord op John F. Kennedy een gooi wilde doen naar het presidentschap, werd hij in 1968 ook vermoord. Ned.3, 23.50-0.45u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Discussie over de vraag hoe Nederland een verdere escalatie van geweld voorkomt. Dit naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh, het in brand steken van een islamitische school en internetsites met veel haatzaaiende teksten. Ned.1, 22.25-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met oorlogsfotograaf Geert van Kesteren die lange tijd in Irak verbleef. Hij heeft er een fotoboek over uitgebracht. RTL4, 22.50-23.50u.

FILM

Men of Honor (George Tillman, 2000, VS). Plechtige legerfilm vertelt de authentieke geschiedenis van Carl Brashear, de eerste Afrikaans-Amerikaanse marineduiker. Met groot doorzettingsvermogen volgt Brashear een eliteopleiding, gedrild door de drankzuchtige, zelfdestructieve bullebak Robert De Niro. RTL5, 20.30-23.00u.

.Notting Hill (Roger Mitchell, 1999, Engeland/VS). Grootste Nederlandse bioscoophit van 1999 is romantische komedie van de producenten en de scenarist die ons eerder Four Weddings and a Funeral bezorgden. Schaamteloos sprookjesgegeven: krijgen onhandige Londense boekenverkoper Hugh Grant en Amerikaanse filmster Julia Roberts elkaar? Net5, 20.30-22.50u.

De guerre lasse (Robert Enrico, 1987, Frankrijk). Verzorgde maar betrekkelijk vlakke verfilming van roman van Françoise Sagan over driehoeksverhouding in verzetskringen in bezet Frankrijk. TV5, 22.30-0.30u.

Missing in Action (Joseph Zito, 1984, VS). Actiefilm in Rambo-stijl. Vietnam-veteraan Chuck Norris speurt naar naoorlogse krijgsgevangenen in de Vietnamese jungle. RTL5, 23.00-0.50u.

.A bout de souffle (Jean-Luc Godard, 1960, Frankrijk). Meest invloedrijke film van de nouvelle vague vertoont stijl die aan het idioom van de geïmproviseerde jazz herinnert. Debuterende Godard maakte van autodief Jean-Paul Belmondo personificatie van Amerikaanse clichés van amoraliteit en ontworteld-zijn in een Parijs decor. Jean Seberg is de naïeve aspirant-journaliste uit Iowa. BBC2, 1.20-2.50u., zwart-wit.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Thomas Verbogt een gesprek met uitgever Job Lisman over het anti-islamitische pamflet `De kracht van de rede' van Oriana Fallaci dat niet in het Nederlands verkrijgbaar is. Tevens een gesprek met de van oorsprong Marokkaanse schrijver Fouad Laroui die zich in 1998 blijvend in Amsterdam heeft gevestigd. Na tienen een reportage over het Rubens-strijkkwartet voor de finale van een concours. 747AM, 21.00-23.00u.

Casa luna. Gesprek met bioloog en hoogleraar dierecologie Theunis Piersma die vanmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs heeft ontvangen voor zijn ,,niet aflatende inzet voor het behoud van de natuurwaarden in het Waddengebied''. Radio 1, 0.04-0.45u.