Om naar uit te kijken

Heropening theater Carré

Ruim tien maanden is theater Carré in Amsterdam dicht geweest, maar maandag wordt het uit 1887 daterende gebouw heropend door koningin Beatrix. Tot de vele nieuwigheden behoren een vergrote entree met draaideur, een nieuwe foyer onder het dak met weids uitzicht over de Amstel en omstreken, nieuwe garderobes, nieuwe stoelen, een grotere orkestbak, een verstevigde piste, kroonluchters in de zaal — net als vroeger — en romantische muurschilderingen die tijdens de bouwwerkzaamheden werden ontdekt onder dikke lagen behang en verf. De totale operatie heeft zo'n 28 miljoen euro gekost, inclusief een volledig vernieuwde fundering. Na de (besloten) openingsavond is de Arabische vedette Khaled de eerste artiest die het geheel gerenoveerde Carré bespeelt, gevolgd door Tom Waits, Huub van der Lubbe en drie weken André van Duin.

Carré, Amsterdam: Khaled 17/11, Tom Waits 19 t/m 21/11, Huub van der Lubbe met Concordia 23/11, André van Duin Jubileumshow 25/11 t/m 12/12. Inl 020-2525255, www.theatercarre.nl

MUZIEK

Vivaldi

Nisi Dominus, Vivaldi's vorig jaar in Dresden ontdekte zetting van psalm 126, krijgt zijn Nederlandse première tijdens een tournee van het Utrechts Barok Consort olv Jos van Veldhoven. Het `nieuwe' werk van Vivaldi, die psalm 126 al eerder toonzette, is voor drie solisten gecomponeerd en werd vroeger toegeschreven aan Galuppi. Daarna klinkt het Stabat Mater van Pergolesi.

13 nov 20u15 De Doelen Rotterdam res 010-2171717; 17 nov 20u15 Waalse Kerk Amsterdam en 19 nov 20u15 Geertekerk Utrecht. Beide res 030-2415002.

POP

London Calling

Liefhebbers van spannende popmuziek die niet naar Crossing Border gaan, kunnen hun hart ophalen bij London Calling. Sterke bezetting van het tweedaagse festival voor nieuwe Britse popmuziek. Kunstacademiepunkers Art Brut maakten een van de sterkste singles van het jaar Formed a band, en voegt daar een waarschijnlijk spraakmakend optreden van zo'n twintig minuten aan toe. Bloc Party wordt getipt als nieuwe ster in het spoor van Franz Ferdinand. Verder optredens van 22-20's, James Yorkston, The Bravery, Future Kings Of Spain, The Dears (12 nov), Sons and Daughters, The Departure, The Subways, The Rakes, Aberfeldy en The Go! Team (13 nov) Paradiso, Amsterdam.

BEELDENDE KUNST

Videolandschappen

Op de tentoonstelling Over zee, land en gezicht geven Nederlandse videokunstenaars in bewegende landschappen en portretten hun visie op de huidige samenleving. Ze laten zien hoezeer ons leven is versmolten met de televisiecultuur, welke lifestyle-codes gelden bij jongeren in onze multiculturele samenleving of hoe ons landschap zijn ongecultiveerdheid heeft verloren. Te zien zijn werken van Rob Johannesma, Rineke Dijkstra, Julika Rudelius, Jasper van den Brink, Jeroen Kooijmans en eddie d. In de projectruimte van Museum het Valkhof worden video-actiefilmpjes van Marc Bijl vertoond.

14 nov t/m 3 jan Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen. Di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl 024-36 08805 of www.museumhetvalkhof.nl

LITERATUUR & MUZIEK

Crossing Border

Tientallen schrijvers en (pop)muzikanten treden – soms mét elkaar – op tijdens de dertiende editie van het Crossing Border festival dat vanavond in Den Haag begint en tot en met 13 november duurt. Onder de grote namen zijn Bernlef, Jonathan Coe, Stefan Hertmans en Nick Hornby, die allen begeleid worden door musici, en H.H. ter Balkt, Tom Lanoye en Jeannette Winterson, die voorlezen uit eigen werk. De bekendste muzikale acts zijn Rufus Wainwright, Deus en

Dyzack.

Crossing Border. 10 t/m 13 nov. Den Haag, Koninklijke Schouwburg. Inl. en res.www.crossingborder.nl