Noordelijk Film Festival

Negen recente Hongaarse films zijn te zien op het Noordelijk Film Festival in Leeuwarden. Attila Janisch' After the Day Before (Másnap) is een filosofische thriller die in een tergend langzaam tempo veel aandacht heeft voor grootse landschapsbeelden. De film speelt met tijd en presenteert de kijker puzzelstukjes die hij/zij zelf in de juiste volgorde moet leggen. In het laatste kwartier wordt de film helaas topzwaar en pretentieus. Onder muziek van Arvo Pärt gaat de onschuld voorgoed verloren op het Hongaarse platteland. In Dealer wordt in een nog langzamer tempo een dag uit het leven van een drugsdealer gevolgd. Overdosis, niet uit hun lethargie ontwakende meisjes en een vrouw die nog één keer een shot wil. Ook in de Hongaarse stad is het desolaatheid troef. Belangrijkste onderdeel van het festival is de interregio competitie waarin negen Europese films, die in de regio spelen, om de Matad'or strijden, waaronder het prachtige Brodeuses, de Italiaanse films L'isola en Il dono en Solino, de film die de Turks-Duitse Fatih Akin voor Gegen die Wand maakte.

Noordelijk Film Festival. T/m 14 nov. In: De Harmonie, Leeuwarden. Inl www.noordelijkfilmfestival.nl