Nadenken alvorens te doen en te spreken 1

In een calvinistische reactie op de moord op Van Gogh menen plotseling vele instanties de film `Submission' te moeten tonen. Alsof dat iets bijdraagt aan het oplossen van de actuele spanningen in het land. Of willen we een godsdienstoorlog? Calvinistisch in de zin van overtuigd van het eigen gelijk en dit nadrukkelijk onverbloemd uitdragen zonder rekening te houden met de omstandigheden en de gevoelens van anderen. Botter, Nederlandser kan het niet. Zou het niet verstandiger zijn om in de explosieve situatie van nu even te dimmen, na te denken alvorens te doen en te spreken en rekening te houden met de gevoelens van een grote groep landgenoten?

Op hun ziel getrapten zullen zeker niet snel evolueren tot minder traditiegebonden opvattingen. Het hitsige politieke gepraat van de laatste jaren met name uit de VVD over integratie en de tekortkomingen van onze immigranten heeft alleen maar een meer brisant klimaat opgeroepen. Kan de pedante toon eens voor een wellevender plaatsmaken? Laat eindelijk de eerste wijze staatsman opstaan die de nieuwe landgenoten hun vertrouwen teruggeeft in het land waar ze wonen.

    • H. Diddens