Na Falluja duiken rebellen elders op in Iraakse steden

In de Noord-Iraakse stad Mosul is gistermiddag een uitgaansverbod afgekondigd en zijn alle overheidsinstellingen gesloten nadat rebellen op diverse plaatsen in de aanval waren gegaan. Amerikaanse troepen versterkten intussen hun greep op het rebellenbolwerk Falluja.

In Mosul, met een kleine 2 miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Irak, werden gisteren vijf mensen, van wie drie agenten, gedood bij aanvallen op een konvooi en op politieposten. In de straten waren later geen Iraakse politiemannen of Amerikaanse militairen te zien, maar op verscheidene plaatsen wél met raketwerpers en automatische wapens uitgeruste rebellen. In een hoofdstraat in het oosten van de stad richtten rebellen vlakbij een politiepost wegversperringen op waar zij passanten fouilleerden. De politie legde hun niets in de weg. In het westen bouwden rebellen een stelling op met een mortier die was gericht op het plaatselijke vliegveld. Daar is een Amerikaanse basis gevestigd. In het noorden werd een lanceerinrichting voor katjoesjaraketten opgesteld gericht op een oud paleis dat een Amerikaanse legereenheid herbergt.

Ook in de westelijke stad Ramadi, in de buurt van Falluja, waren gisteren weer rebellen actief. In Ramadi namen guerrillastrijders het centrum van de stad over toen het Amerikaanse leger in de aanval ging tegen de opstandelingen in Falluja. De begrafenis van een rebel die was gedood tijdens botsingen met Amerikaanse troepen, veranderde in een betoging van enkele honderden mensen die schreeuwden: ,,Falluja, jouw naam doet Amerika beven!'' en ,,Jihad, jihad, verdrijf de Amerikanen uit Ramadi en Falluja!''.

Volgens Amerikaanse militaire mededelingen dreven Amerikaanse troepen gisteren de opstandelingen in Falluja samen in een klein deel van de stad. Een Amerikaanse officier zei vanochtend te verwachten dat tegen zaterdag de laatste verzetshaarden zullen zijn opgeruimd. Aangenomen wordt nu echter dat de meeste rebellen en hun leiders de stad vóór het begin van het offensief hebben verlaten, aldus Amerikaanse officieren. Zij zetten de strijd elders – Mosul, Ramadi etcetera – voort. De achtergebleven rebellen zijn opgeroepen zich over te geven. De Iraakse autoriteiten zullen degenen die geen zware misdrijven hebben begaan amnestie geven, aldus een regeringswoordvoerder.

Een Iraakse generaal meldde gisteren dat tijdens het offensief in Falluja ,,gijzelaarslachthuizen'' zijn gevonden, waar ontvoerde buitenlanders zijn vermoord. Volgens generaal-majoor Abdul Qader Mohammed Jassem Mohan zijn er documenten, cd's van de dood van gijzelaars en door ontvoerders op video's gedragen zwarte kleren gevonden. Van de zeker negen buitenlanders die nog in handen van ontvoerders zijn, is echter niemand gevonden.

Bij een bomaanslag in het centrum van Bagdad zijn vanochtend 17 mensen gedood en 38 gewond.