`Misa' Krajicek breekt met Schapers

Michiel Schapers stopt met de begeleiding van tennistalent Michaëlla Krajicek. Vader Petr neemt de coaching in eigen hand. ,,Het is mijn verantwoordelijkheid om Misa te beschermen.''

Het bedrijf `Michiel Schapers international tenniscoaching BV' is nog maar net opgericht of het grootste talent verdwijnt al uit de stal van de oud-prof. Na een samenwerking van twee jaar heeft de familie Krajicek gisteren besloten dat de 15-jarige Michaëlla (Misa) Krajicek niet langer gecoacht zal worden door Schapers. Voornaamste reden volgens vader Petr Krajicek is dat Schapers gedwongen afscheid heeft genomen van de Nederlandse tennisbond. ,,De zaak ligt gecompliceerd'', stelt de geboren Tsjech. ,,We waren bang voor complicaties nu Schapers niet meer bij de bond werkt. Het gevaar bestond dat Misa gebruikt zou worden in een conflict. Dat willen we voorkomen. Het is mijn verantwoordelijkheid als vader om haar te beschermen.''

De samenwerking tussen Schapers en Michaëlla Krajicek begon twee jaar geleden onder de vlag van de tennisbond. Schapers reisde als bondscoach van Jong Oranje een aantal malen per jaar met het grootste Nederlandse tennistalent mee. Nadat hij door de tennisbond na kritiek op zijn werkwijze eind vorig jaar uit zijn functie was ontheven, bleef de familie Krajicek vertrouwen in hem houden. Ook nadat per 1 oktober de banden tussen de bond en de coach definitief verbroken waren, bleef Schapers met Krajicek werken. Zo was hij als begeleider aanwezig bij het optreden van `de kleine Kraai', die na een nederlaag in Luxemburg aangeslagen de hal verliet. Nu een paar weken later heeft Petr Krajicek besloten toch de coaching in eigen hand te nemen.

Nadat verschillende gesprekken over een toekomstige rol voor Schapers tot niets hadden geleid kwamen Petr Krajicek en zijn vrouw Pavlina tot de conclusie dat Michaëlla de Nederlandse coach eigenlijk niet langer nodig had. ,,Naast zijn vertrek bij de bond zijn er nog een aantal redenen voor dit besluit'', zegt Krajicek senior. ,,Schapers is een uitermate deskundige trainer, maar Michaëlla is in Tsjechië prof geworden zonder dat ze geld verdient. Voor het geld van de begeleiding van Schapers kan je in Tsjechië drie goedbetaalde Tsjechische ingenieurs in dienst nemen. Bovendien denk ik dat Michaëlla nu technisch zover is dat er bijna geen veranderingen in haar spel nodig zijn. Ik heb zelf genoeg ervaring om haar te kunnen begeleiden. Ik krijg ook hulp van mijn zoon Richard. Hij heeft toezegd als supervisor op te zullen treden.''

Schapers, die sinds kort een eigen tennisbedrijf heeft, vindt het ,,jammer dat aan een prettige en succesvolle samenwerking'' met Michaëlla Krajicek een einde is gekomen. ,,Mijn rol beperkte zich vooral tot de begeleiding van Michaëlla. Ik ben nooit haar privé-coach geweest. Toch denk ik dat ik de afgelopen jaren wel een stempel op haar ontwikkeling heb weten te drukken. Het is een meisje met grote mogelijkheden om het ver te schoppen. Ik wens haar alle succes'', stelt Schapers, die nog wel het 16-jarige talent Peter Lucassen onder zijn hoede heeft.

Schapers wil geen waardeoordeel uitspreken over het besluit van Petr Krajicek om de coaching van zijn dochter helemaal in eigen hand te nemen. Schapers: ,,Ik ben niet degene die zal zeggen dat wel of niet een verstandig besluit is. Dat zal de toekomst uitwijzen. De begeleiding is nu voor de volle honderd procent de verantwoordelijkheid van Petr Krajicek.''

Hans Felius, technisch-directeur van de tennisbond en sinds gisteren ook Fed-Cupcaptain, vindt het niet verrassend dat aan de samenwerking tussen Schapers en Petr Krajicek een einde is gekomen. ,,Het zijn allebei eigenzinnige mensen'', stelt Felius. ,,De familie Krajicek neemt de begeleiding van hun dochter in eigen hand. Daar kunnen wij niet tussenkomen. Dat hoeft ook niet. Het gaat tot dusver prima. Petr Krajicek luistert bovendien naar Richard en ook ik geef af en toe advies.''

Felius besprak onlangs met Petr Krajicek het voornemen om met coach Manon Bollegraf en sparringpartner Brenda Schultz het Fed-Cupteam te gaan begeleiden. Eerder dit jaar uitte Felius nog kritiek op Michaëlla Krajicek die volgens hem beter op haar voeding zou moeten letten en minder met vriendjes bezig zou moeten zijn. Petr Krajicek, lachend: ,,`Als je Michaëlla niet weer gaat bekritiseren vind ik het goed dat je de Fed Cup gaat doen', heb ik tegen Felius gezegd. Hij kan goed organiseren en spreekt zijn talen. Ach, de Fed Cup duurt maar een week.''

    • Koen Greven