Marktplaats.nl verkocht aan Amerikaanse veilingsite Ebay

Het Nederlandse veilinghuis Marktplaats.nl komt voor 225 miljoen euro in handen van de Amerikaanse branchegenoot Ebay. De overnamesom betaalt Ebay in contanten aan eigenaar Het Goed Beheer BV in Emmeloord. EBay zal het in 1999 opgerichte Marktplaats als zelfstandige activiteit voortzetten, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Nieuwe directeur is Oscar Diele (34), die afkomstig is van Ebay.

Marktplaats.nl heeft meer dan een miljoen advertenties op zijn site staan en zegt elke dag ruim een half miljoen bezoekers te hebben, waarmee het in Nederland de populairste virtuele ontmoetingsplaats van kopers en verkopers is, variërend van kleding tot auto's. Er werken 130 mensen. Vorig jaar werd er een omzet gedraaid van 6 miljoen euro, dit jaar naar verwachting het dubbele. De winst lag vorig jaar op 3 miljoen euro. De webwinkel was een dochterbedrijf van Het Goed Beheer, dat ook kringloopwinkels in Nederland beheert. Deze winkels vallen niet onder de overname en blijven bestaan.

Het beursgenoteerde Ebay – dat vanaf zijn oprichting in 1995 nog nooit verlies heeft geleden – zegt niet te verwachten dat de aankoop grote invloed zal hebben op de winst en verdienste per aandeel. Het bedrijf zal dit jaar een omzet hebben van naar schatting 3 miljard dollar en heeft 7.600 werknemers in dienst.

Volgens berekeningen houdt het vanuit San Francisco opererende Ebay momenteel bruto 81 cent over aan elke dollar omzet en is daarmee extreem winstgevend. Marktplaats behaalde vorig jaar een nettowinstmarge van 50 procent.