Levenslange schorsing voor atleet Young

De Amerikaanse atleet Jerome Young is door het antidopingbureau (USADA) in zijn land levenslang geschorst. De wereldkampioen op de 400 meter werd eerder dit jaar betrapt op het gebruik van epo.

In het lichaam van Young werd in 1999 al de verboden spierversterker nandrolon gevonden. Afgelopen zomer vonden de dopingcontroleurs in Parijs het verboden eiwithormoon epo in zijn urine. Een jaar eerder was hij in de Franse hoofdstad wereldkampioen geworden op de 400 meter. De dubbele dopingvondst was voor USADA aanleiding recidivist Young extra zwaar te straffen. De Amerikaanse atleet heeft overigens altijd ontkend doping te gebruiken.

Young is de eerste beroemde middenafstandsloper die op epo wordt betrapt. Het prestatiebevorderende middel is vooral in trek bij duursporters zoals wielrenners, langlaufers en langeafstandslopers. Bij hen is het gebruik van epo heel effectief gebleken. De sporters die dit middel krijgen toegediend, maken meer rode bloedcellen aan, waardoor de zuurstofopname in het lichaam wordt verhoogd.

Sinds de Olympische Spelen van Sydney in 2000 wordt streng op epo gecontroleerd. Daarvoor was het bloedverdikkende en daardoor levensbedreigende middel niet traceerbaar in de urine. Sporters met een hoge hematocrietwaarde werden toen alleen verdacht van epo-gebruik en kregen in dat geval om gezondheidsredenen een startverbod.

De 28-jarige Young werd in de zomer van 2000 niet bestraft op het gebruik van nandrolon wegens procedurefouten. Hij mocht dat najaar gewoon meedoen aan de Olympische Spelen van Sydney, waar hij deel uitmaakte van de Amerikaanse estafetteploeg op de 400 meter. Hij liep in de eerste ronde en in de halve finale. In de finale deed Young niet mee met het winnende team van de laatste loper Michael Johnson. Young kreeg wel een gouden medaille, die hij dit jaar weer heeft moeten inleveren.

Superster Johnson heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt tijdens zijn atletiekcarrière. Hij is nooit betrapt. Twee andere lopers van de Amerikaanse estafetteploeg werden wel schuldig bevonden aan het gebruik van stimulerende middelen. De tweelingbroers Alvin en Calvin Harrison werden respectievelijk vier en twee jaar geschorst.

De internationale atletiekunie (IAAF) heeft dit jaar alle zes estafettelopers van de Verenigde Staten (mede)schuldig verklaard. Het Amerikaans olympisch comité vecht een collectieve straf aan.

De Duitse triatlete Nina Kraft is op doping betrapt bij de Iron Man Triatlon op Hawaii. Zij heeft het prestatiebevorderende eiwithormoon epo gebruikt. Kraft heeft tegenover de Duitse triatlonbond bekend haar toevlucht tot epo te hebben genomen. Zij was onlangs de eerste Duitse winnares van de klassieke wedstrijd op het eiland in de Stille Oceaan waar de deelnemers moeten zwemmen, wielrennen en hardlopen over lange afstanden.