Ivanov

In de regie van Johan Doesburg speelt Mark Rietman een prachtige titelrol als de melancholieke Ivanov (1887) in het gelijknamige stuk van Anton Tsjechov. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de Russische toneelschrijver overleed. Ivanov is een van de grote gebeurtenissen om dit te herdenken. Het is Tsjechovs debuut. Het is boeiend te zien hoe hij, als 27-jarige auteur, al zijn thema's op virtuoze wijze bespeelt. Op schitterende wijze schetst hij de leegheid van een aantal personages die het landhuis van grootgrondbezitter Ivanov bevolken. We komen ze allemaal tegen: de arts, graaf, dronken ambtenaar, koppelaarster, weduwe en rentmeester. Ivanov is niet bij machte te leven. Op nogal lafhartige wijze schuift hij zijn doodzieke vrouw Anna (Marie-Louise Stheins) aan de kant voor een jongere vrouw, Sasja. Maar op het hoogtepunt van het huwelijksfeest verlaat hij haar en schiet zichzelf dood. Er zitten prachtige toneelrollen in dit stuk. Stefan de Walle is voortreffelijk als de droog-komieke graaf. Hans Hoes acteert onovertroffen de dronken voorzitter van het provinciebestuur en Pieter van der Sman is als arts zo vervuld van zichzelf, dat hij de anderen gek maakt. Muzikant en componist Harry de Wit zorgt live voor desolate muziek. Dit is geen melancholieke Tsjechov, wel een beklemmende.

Ivanov door het Nationale Toneel. 11 nov Drachten, de Lawei; 12 nov Leiden, Schouwburg; 13 nov Tilburg, Schouwburg; 16 nov Middelburg, Stadsschouwburg; 17 nov Utrecht, Stadsschouwburg; 18 nov Roosendaal, Schouwburg De Kring.