Inval EU bij producenten van sanitair

Inspecteurs van de Europese Commissie hebben de afgelopen dagen in diverse Europese landen invallen gedaan bij sanitairproducenten. Ze vermoeden dat er prijsafspraken gemaakt zijn.

Het gaat om bedrijven als het Finse Sanitec – het moederbedrijf van het Nederlandse Sphinx – en het Duitse Grohe, sinds enkele maanden in handen van investeerder Texas Pacific Group en zakenbank Credit Suisse First Boston. Sanitec en Grohe behoren tot de grootste leveranciers van sanitairproducten in Europa. Er zijn invallen gedaan bij vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië.

Woordvoerders van de Nederlandse vestigingen van Sanitec en Grohe in respectievelijk Maastricht en Zoetermeer bevestigen dat gisteren en eergisteren invallen zijn gedaan. Het zou daarbij gaan om gemengde teams van inspecteurs van de Europese en Nederlandse mededingingsautoriteiten. ,,Ze bleven een paar uur en namen een deel van de administratie mee'', zegt de woordvoerder van Grohe Nederland.

Woordvoerders van beide bedrijven zeggen niets van geheime prijsafspaken te weten. ,,We zien het onderzoek dan ook met vertrouwen tegemoet.''

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in Den Haag wil alleen bevestigen dat er de afgelopen dagen invallen zijn gedaan. Voor aanvullende informatie verwijst de organisatie naar de woordvoerder van eurocommissaris Monti (Mededinging) in Brussel. Die weigert echter commentaar.

Ook de Stichting Verwarming & Sanitair in Amsterdam, een promotiebureau voor de sanitaire en verwarmingsindustrie in Nederland, kreeg eergisteren bezoek van de inspecteurs van de mededingingsautoriteiten. Ook daar werden ,,wat spullen'' meegenomen voor nader onderzoek, aldus een woordvoerder.

Prijsafspraken tussen concurrenten zijn in de Europese Unie verboden omdat daardoor de prijs van producten kunstmatig hoog blijft en innovatie wordt afgeremd. De Europese Commissie is de laatste jaren zeer actief bij het opsporen van kartels en kan de deelnemende bedrijven een boete opleggen van maximaal 10 procent van hun omzet.

    • Kees Versteegh