Hongkong bevalt Chinezen beter

Wat doe je als je Chinees bent, maar je wilt toch liever dat je kind als Hongkongse wereldburger het levenslicht ziet? Dan zorg je dat het in een Hongkongs ziekenhuis wordt geboren, want dan krijgt het automatisch een verblijfsstatus voor Hongkong.

De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong valt sinds de bestuursoverdracht in 1997 weliswaar onder Chinese soevereiniteit, maar toch hebben inwoners van Hongkong nog steeds veel op China voor. De levensstandaard ligt er aanmerkelijk hoger, en het gebiedsdeel werkt met een heel ander rechtssysteem dan in de rest van China geldt. Het is voor inwoners van Hongkong bovendien veel gemakkelijker om naar het buitenland te reizen.

Al met al een aantrekkelijk pakket, en daarom hebben bijna negenduizend Chinese vrouwen binnen een jaar tijd gekozen voor een bevalling in een Hongkongs ziekenhuis. Daarmee namen zij een kwart van alle geboorten in Hongkongse ziekenhuizen voor hun rekening.

Tussen Hongkong en China loopt nog steeds een grens, en zonder speciale papieren kom je als Chinees Hongkong niet zomaar binnen. Maar Hongkong stimuleert het toerisme, en zo komen veel zwangere vrouwen waarschijnlijk toch gewoon de grens over.

De Hongkongse ziekenhuizen zijn nu van plan om de tarieven voor een bevalling voor vrouwen van buiten Hongkong te verhogen. Op die manier hopen ze de toestroom van Chinese vrouwen in de ziekenhuizen te kunnen beperken. Of dat werkt, valt nog te bezien. Negenhonderd Chinese vrouwen verlieten de afgelopen twee jaar het ziekenhuis zonder hun rekening te voldoen.