Galerieselectie

Eveline van Duyl

De galerieruimte van Van Wijngaarden Hakkens wordt de komend weken bevolkt door een bonte stoet figuren: een zwarte bodybuilder die zowat uit zijn lichaam barst, een barokke dame, een elegante danser en een tragische knielende figuur wiens lichaam is doorspiest met takken. De manshoge figuren van kunstenaar Eveline van Duyl zijn opgebouwd uit uiteenlopende materialen als postzakken, vilt, pvc-buizen en leer. Sommige personages op haar tentoonstelling Crowded House zijn als Frankenstein met verschillende lapjes aan elkaar genaaid en hebben daardoor een angstaanjagend uiterlijk.

Crowded House, beelden van Eveline van Duyl. 13 nov t/m 18 dec Galerie Van Wijngaarden Hakkens, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Edwin Zwakman

Fotograaf Edwin Zwakman, bekend van zijn geënsceneerde beelden van snelwegen en flatgebouwen, toont onder de titel My Backyard een serie nieuwe werken rond het thema tuinen. Te zien zijn twee overzichtfoto's van een typisch Nederlandse buitenwijk, vanuit de lucht gezien, en negen foto's die inzoomen op de afzonderlijke achtertuintjes. Sommige worden overwoekerd door onkruid of liggen vol troep, andere zijn juist keurig aangeharkt en gemaaid. Dat alles op miniatuurschaal is nagebouwd, is nauwelijks te zien.

My Backyard, fotowerken van Edwin Zwakman. 13 nov t/m 24 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Scott Neary

De Amerikaanse kunstenaar en illustrator Scott Neary woonde vanaf 1973 lange tijd in Nederland en werd in grote kring bekend door zijn tekeningen in onder meer NRC Handelsblad en de Haagse Post. Zijn rake, levendige beelden van de Amerikaanse samenleving waren hier in die tijd razend populair. Doordat zijn werk zich kenmerkte door sprekende portretten werd hij sindsdien vaak gevraagd door mensen die zichzelf of hun familieleden wilden laten schilderen. In de Wetering Galerie toont Neary nu voor het eerst zijn schilderijen en werken op papier.

Schilderijen en tekeningen van Scott Neary. 13 nov t/m 19 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30.

Vlottes/Stegmaier

Schilders German Stegmaier en Guido Vlottes zijn vrienden sinds ze elkaar 15 jaar geleden op de Rijksakademie in Amsterdam tegenkwamen. Maar pas met de tentoonstelling Funkelnagelneu, nu te zien in Galerie De Praktijk, wordt een lang bestaand plan voor een duo-presentatie verwezenlijkt. Hun werk lijkt zeer verschillend: Vlottes werkt figuratief terwijl Stegmaier een abstracte beeldtaal hanteert. Maar hun tactiele, intuïtieve werkwijze kent veel raakvlakken.

Funkelnagelneu. Schilderijen van Guido Vlottes en German Stegmaier. 13 nov t/m 22 dec in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, A'dam. Di t/m za 13-18u.

Alessandro Guerriero

Als reactie op het strakke, modernistische design richtte de Italiaanse architect Alessandro Guerriero in 1976 Alchimia op, een ontwerpersgroep die schaamteloos refereerde aan kitsch en barok en uitblonk in uitbundig kleurgebruik. De groep ontwikkelde één handschrift voor hun `anti-design' en wordt gezien als de voorloper van het commerciëlere Memphis. Guerriero werkte mee aan het woonhuis van de familie Alessi en het Groninger Museum, en tekende met Oliviero Toscani een museum voor Benetton. In Galerie Metis_NL toont hij tekeningen van gebouwen.

Tekeningen van Alessandro Guerriero. 13 nov t/m 18 dec in Galerie Metis_NL, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

En verder

nInstallatie van Dirk van Lieshout t/m 20 nov Upstream Gallery, Kromme Waal 11, A'dam; schilderijen Derk Thijs t/m 17 nov Galerie Dick de Bruijn, Singel 74, A'dam; schilderijen Thomas Raat t/m 20 nov Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; installatie Bert Kramer t/m 28 nov Kunsthuis Syb, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag; fotowerken Hans Wijninga t/m 28 nov Galerie Gist, Gravenstraat 7, Brummen; schilderijen Ronald de Bloeme & Jan Roeland t/m 8 dec Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; foto's Hans van der Meer t/m 13 dec Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden.