Fonds wil budget `artistieke film' verhogen

Het Nederlands Fonds voor de Film wil de komende jaren het budget voor artistieke films verhogen van 5,1 naar 6,3 miljoen euro. Dit heeft het Filmfonds voorgesteld aan staatssecretaris Van der Laan (Cultuur).

De staatssecretaris reserveerde in de cultuurnota 0,7 miljoen extra voor speelfilms. De rest van het bedrag, een half miljoen euro, komt uit een herschikking van het budget van het fonds zelf. Zo wil het Fonds de ,,kwaliteits- & arthousefilm'' extra stimuleren. De Raad voor Cultuur adviseerde Van der Laan onlangs een kwart van de door de Tweede Kamer teruggedraaide bezuinigingen van tien miljoen euro ten goede te laten komen aan de artistieke film. Van der Laan nam dat voorstel niet over. Ook voor experimentele films en animatie wil het Fonds iets meer geld vrijmaken, respectievelijk 0,2 miljoen en 0,1 miljoen euro. Het budget voor documentaire blijft gelijk op 2,15 miljoen. Nog niet bekend is hoeveel het Fonds volgend jaar voor de publieksfilm beschikbaar heeft.

Ook het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties gaat zich meer op de artistieke film richten. Het filmfonds en het stimuleringsfonds gaan daartoe op proef nauwer samenwerken. Het budget van het stimuleringsfonds wordt met ingang van 2005 verdubbeld naar 800.000 euro. Subsidies worden alleen nog gegeven aan films met een budget lager dan twee miljoen euro.