Fed verhoogt rente in VS tot 2 procent

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft gisteren zijn belangrijkste rentevoet verhoogd met een kwart procentpunt tot 2 procent.

De actie van de `Fed' past in een eerder aangekondigd beleid van ,,geleidelijke'' verhogingen om de Amerikaanse rentevoet weer terug te brengen op wat omschreven wordt als een neutraal niveau. De laatste jaren was de rente extreem laag, op 1 procent, als antwoord op de economische recessie in de VS en de sterk gedaalde aandelenkoersen.

Volgens de Fed is de arbeidsmarkt verbeterd en laat de economie ,,gematigde'' groei zien, terwijl het prijspeil ondanks de hoge energiekosten relatief laag blijft. De hogere rente is meteen verdisconteerd in het consumentenkrediet. De grote banken, Citibank, JP Morgan Chase en Bank of America, verhoogden gisteren alle drie hun primaire rente tot 5 procent.

De renteverhoging, de vierde sinds juni dit jaar, komt temidden van positief macro-economisch nieuws. Vorige week bleek dat er in oktober 337.000 banen bijkwamen. De economische groei over de laatste twaalf maanden bedroeg 3,9 procent.

Gisteren werd bekend dat het Amerikaanse handelstekort onverwachts is teruggedrongen tot 51,6 miljard dollar in september. Analisten hadden een bedrag van rond 54 miljard dollar verwacht, in lijn met het recordtekort dat in augustus werd genoteerd. De export nam in september met 0,8 procent toe, terwijl de invoer met 0,8 procent daalde. Dat laatste kan volgens analisten toe te schrijven zijn aan een dempend effect op de binnenlandse vraag door de orkanen die de Amerikaanse zuidwestkust in september teisterden. Niet uitgesloten wordt dat het handelstekort over oktober weer toeneemt.

Het nieuws over het teruglopende handelstekort zorgde er gisteren voor dat de Amerikaanse dollar wat kon aansterken. Eerder op de dag verzwakte de Amerikaanse munt tegenover de euro tot iets boven de 1,30 dollar per euro. Dat is de laagste dollarkoers sinds de invoering van de euro in 1999. Na het handelsnieuws stabiliseerde de dollar op iets onder de 1,29 dollar per euro.

De Italiaanse minister van Economische Zaken Siniscalco liet weten dat een unilaterale interventie door de Europese Centrale Bank in de euro-dollarkoers weinig zin heeft. Zijn uitlating dat er op internationaal niveau al wordt gepraat over dollarinterventies nam hij later terug. Hij zou verkeerd zijn begrepen.