EXPOSITIE

Omdat sieradenmaker Robert Smit (Delft, 1941) onlangs gelauwerd werd met de Françoise van den Bosch prijs 2004, organiseert het Stedelijk Museum de tentoonstelling Geel metalliek - goud voor Robert Smit. De titel verwijst in de eerste plaats naar het favoriete materiaal van Smit; hij werkt als een van de weinige Nederlandse kunstenaars altijd in goud. Smit is opgeleid als sieradenmaker in Duitsland, maar begon zijn carrière in de jaren '70 als tekenaar en fotograaf. Zijn vriendschap met stadsgenoot Jan Schoonhoven is van grote invloed geweest. Veel van zijn werk is geïnspireerd door de Nul-groep. Midden jaren '80 maakte Smit zijn comeback als sieradenmaker. De tentoonstelling toont dit oude werk zien en een serie van vijftien nieuwe sieraden. Daarnaast zijn op Geel metalliek objecten van nog eens twintig ontwerpers opgenomen rondom het thema goud, o.w. Dinie Besems, Ted Noten, Studio Job en Marcel Wanders studio.

Geel metalliek - goud voor Robert Smit. T/m 30 jan in het Stedelijk Museum CS, Oosterdokskade, Amsterdam. Inl www.stedelijk.nl