Europese landen halen burgers uit Ivoorkust terug

De Franse autoriteiten hebben gisteren de evacuatie van Europeanen uit Ivoorkust ter hand genomen. Met drie vliegtuigen kwamen achthonderd Europeanen – vooral Fransen – in Parijs aan. Vandaag arriveerde in Parijs een toestel met nog eens 512 Europeanen.

Vandaag zijn door de Nederlandse luchtmacht vijftig Nederlanders geëvacueerd. Vijftig anderen bevinden zich nog in het West-Afrikaanse land. Een beveiligingsdetachement van ongeveer twintig militairen van het Korps Commando Troepen is naar Ivoorkust gebracht; het blijft daar voorlopig voor de beveiliging van het Nederlands ambassadepersoneel, de ambassade en de residentie.

Ook een aantal Europese bedrijven heeft gisteren niet-Ivoriaanse werknemers uit Abidjan geëvacueerd. Andere Europeanen vertrokken per vliegtuig naar Lomé, de hoofdstad van Togo. De meeste geëvacueerde Europeanen zijn bij de rellen in Ivoorkust sinds zaterdag hun bezittingen kwijtgeraakt. Hun huizen zijn geplunderd en leeggehaald en velen zijn ook hun baan kwijt. Sommige geëvacueerden zeiden dat `jonge patriotten' – leden van de jeudgorganisatie van het Volksfront van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo – tijdens de onlusten vrouwen verkrachtten en systematisch stalen wat ze wel en vernielden wat ze niet mee konden nemen. De mensen die gisteren naar Parijs werden gevlogen hadden slechts wat handbagage kunnen meenemen.

Hoeveel niet-Ivorianen het land nog willen verlaten, is niet duidelijk. Rond vijftienhonderd van hen hebben de afgelopen dagen hun toevlucht gezocht in een kamp van de Franse marine in Abidjan. De rust is in Ivoorkust echter grotendeels teruggekeerd.

President Jacques Chirac van Frankrijk eerde gisteren tijdens een plechtigheid de negen Franse soldaten die omkwamen toen zaterdag hun basis in Bouaké door de Ivoriaanse gevechtsvliegtuigen werd aangevallen – een aanval die Frankrijk beantwoordde met de vernietiging van de hele luchtmacht van Ivoorkust. De soldaten kregen postuum het Legioen van Eer.

De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteren een stemming over een ontwerp-resolutie die Ivoorkust met voorwaardelijke sancties bedreigt, tot maandag uitgesteld. Tot het uitstel werd besloten om de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die in Ivoorkust is, meer tijd te geven in zijn poging de Ivoriaanse regering en de rebellen die het noorden van het land beheersen, tot een hervatting van het vredesproces te bewegen. De ontwerp-resolutie eist uitvoering van het vredesakkoord van januari vorig jaar en hervatting van de ontwapening. De resolutie voorziet in een wapenembargo tegen Ivoorkust en een reisverbod naar dat land als eventuele strafmaatregelen. Ivorianen die het vredesproces blokkeren, mensenrechten schenden of de ontwapening van strijders verhinderen worden bedreigd met de bevriezing van bezittingen.