Een virtuele winkel van Sinkel

De Nederlandse veilingsite Marktplaats, gevestigd in Emmeloord, komt voor 225 miljoen euro in handen van Ebay. ,,We spelen nu Champions League.''

Advertentie aangeboden bij marktplaats.nl vanmorgen. `Ergonomische kussentjes (twee stuks) voor toetsenbord en muis; ter voorkoming van spierpijn. Zacht zwart satijn, gevuld met kleine balletjes.' Binnen een uur al twee belangstellenden. Zo rap gaat dat op de grootste virtuele winkel van Sinkel in Nederland, waar de meest uiteenlopende producten soepeltjes van eigenaar kunnen verwisselen. En zonder kosten voor koper of verkoper, zolang de waarde minder dan 200 euro bedraagt.

Op zoek naar een `heel mooi vrouwlijk dwergkonijntje' of `lieve laarsjes voor de hippe meid van nu'? Marktplaats heeft het, evenals `een schitterende replica van het legendarische vliegtuig de Red Baron' en een `klassieke botervloot van email'. De adverteerders bedenken zelf hun ronkende teksten, die 28 dagen lang blijven staan en nog één keer kunnen worden verlengd.

Marktplaats.nl noemt zichzelf `dé advertentiekrant van Nederland' en heeft ruim 1,3 miljoen advertenties op de site staan, onderverdeeld in handzame rubrieken en subrubrieken. Er zijn 570.000 `bezoekers' per dag. Pas sinds kort is er weer een serieuze concurrent: Speurders.nl van de Telegraaf.

Niet alles kan bij Marktplaats worden aangeboden of gevraagd. ,,Advertenties met in enig opzicht onwettige, erotische, pornografische, obscene, beledigende, politieke of discriminerende uitlatingen en advertenties met illegale of gestolen producten worden geweerd'', staat onder de voorwaarden.

De advertenties voor producten goedkoper dan 200 euro zijn gratis. Dat geldt niet voor auto's en motoren, banen en diensten met een websitevermelding. Voor deze rubrieken betaalt de adverteerder eenmalig 6 euro. En hier verdient Marktplaats.nl zijn geld mee, evenals met gewone, commerciële advertenties op de website. Op de website staan bijna 60.000 auto's te koop.

Marktplaats was, voor de overname voor het Amerikaanse Ebay vandaag, eigendom van Het Goed Beheer BV. De directie van de bv wordt er gevormd door de oprichters Bob Crébas en Reinier Bouman, die beiden voor 50 procent aandeelhouders waren.

Het Goed is van oorsprong een ideële organisatie die sinds 1992 vanuit Emmeloord in de Noordoostpolder een landelijke keten van kringloopwinkels beheert. Maar een liefdadige organisatie was het niet; er werd wel winst gemaakt en geïncasseerd. In 1999 merkten de eigenaren dat een deel van de goederen, die ze voorheen gratis kregen, via het internet werd verhandeld. Daarop besloten ze zelf de overstap naar het web te maken. Voor 650.000 gulden kochten Bouman en Crébas de website Marktplaats.nl van oprichter René van Mullem. Deze vraag- en aanbodsite trok op dat moment al, met name door erotisch getinte contactadvertenties, enkele duizenden bezoekers per dag.

De nieuwe eigenaren veranderden de opzet drastisch: de erotiek verdween. Frank Crébas (28), zoon van Bob, werd algemeen directeur. De marktplaats moest in de nieuwe filosofie ,,voor jong en oud'' zijn en ,,ook geschikt voor de lezer van de EO-gids''.

Crébas jr zei afgelopen zomer nog tegen deze krant zijn bedrijf te willen uitbouwen tot een ,,wereldwijde advertentiesite naast eBay''. Wat is er sindsdien veranderd? Crébas: ,,Niet zoveel. Alleen heb ik beseft dat Nederland een klein land is. Ik heb nu na de overname door Ebay het gevoel als lokaal voetbalteam te mogen meespelen in de Champions League.''

Crébas jr. is vanaf heden manager strategie en communicatie en moet Oscar Diele (34), afkomstig van Ebay zelf, boven zich dulden als algemeen directeur van Marktplaats. Diele zegt in een reactie dat er voor de consument niets zal veranderen. ,,Markplaats is een sterk merk. We blijven hetzelfde formaat en dezelfde regels hanteren. Voor Ebay is dit een hele belangrijke stap op de Nederlandse markt.''

Profiteert Frank Crébas eigenlijk mee van de vorstelijke overnamesom van 225 miljoen euro of gaat alles naar zijn vader en Reinier Bouman? ,,Daar geef ik geen commentaar op. Laat me het zo zeggen: ik word niet minder. Maar ik werk gewoon door.''

    • Lolke van der Heide