DUITSLAND

Kunstschatten van de adel

Overal torens en poorten. Burg Eltz, een middeleeuws slot bij de Moezel, oogt geweldig romantisch. En belangrijker: de kasteelheer verzamelt kunst. Karl Graf von und zu Eltz hoedt een ware schatkamer – die hij tijdelijk heeft overgebracht naar München. Daar toont de expositie Schatzhäuser Deutschlands 400 kunstwerken uit 36 Duitse adelshuizen. Ook de collecties van Gloria Fürstin von Thurn und Taxis, van Prinz Ernst August von Hannover en van Alexander Fürst zu Sayn-Wittgenstein-Sayn zijn erbij en te zien is werk van o.a. Dürer, Rembrandt, Anselm Kiefer en Georg Baselitz.

T/m 13 feb in het Haus der Kunst, Prinzregentenstr. 1, München. Ma-zo 10-20u, do tot 22u. Inl 0049- 8921127113 of www.hausderkunst.de

Kritische landschappen

Ze moesten optimisme uitstralen, de Heimat-schilderijen uit de DDR. Waarbij het niets uitmaakte of het ongerepte natuur betrof of prefab-flats en industrieterreinen. Van de jaren '50 tot en met de jaren '80 heerste de vrolijke braafheid – althans, dat hoopten de leiders. Dat er toch wel kritiek door de plaatjes heen schemerde ontging hen wellicht. Wat te denken van het schilderij Schönes Wochenende? Daar slaat de idylle om in een angstbeeld: een massa identieke weekendhuisjes staat er bang in het gelid, tussen bomen als gevangenismuren. Het doek is, met 60 ander schilderijen en 30 grafische werken, te zien op de expositie Zwischen Himmel und Erde - Landschaftsbilder aus der DDR in Potsdam.

T/m 9 jan Haus der Brandenburgisch-Preussischen Geschichte, Neuer Markt, Potsdam. Di-zo 10-18u, wo 10-20u. Inl 0049-33120056355 of www.hbpg.de

En verder

Art & Antique, antiekbeurs met een reusachtige Biedermeier-collectie, t/m 14 nov Messe van Essen: 0049-17267770 27; Euroscene, moderne dans en theater uit de nieuwe EG-landen, t/m 14 nov in Leipzig: www.euro-scene.de; schilderijen uit de jaren '20 van expressionist Erich Heckel t/m 12 feb in het Brücke-Museum, Berlijn: 0049- 30-8312029.