De dubbele houtsnip

Een saucijzenbroodje tijdens de pauze in de schoolkantine, dat betekent 45 minuten hardlopen voor het mollige kind dat zich aan zo'n calorierijke snack tegoed doet. Een blikje frisdrank, daar moet 10 minuten voor worden gerend. In de automaat met verse vruchten zit de klad wegens gebrek aan belangstelling.

Van thuis krijgen kinderen nauwelijks iets zinnigs mee om op school te eten. Ouders nemen geen tijd om voor hun kroost brood te beleggen voor in het lunchtrommeltje. Kinderen krijgen mierzoet drinkontbijt en geld voor de snack- en frisdrankautomaten op school. (En dan wordt er later van hen verantwoord eetgedrag verwacht.) Spaar dat riante bedrag aan automatengeld eens op en koop daarvan goed en vooral lekker beleg voor op brood. Bij de supermarkt kunnen ouders op weg naar huis dagelijks bruine bolletjes met zonnebloempitten, volkoren pistolets of meergranen piramides kopen. Kook 's avonds een doosje eieren hard, die blijven een week goed in de ijskast. Wie 's morgens 15 minuten eerder uit bed stapt, heeft voldoende tijd om het lunchtrommeltje met lekkere broodjes te vullen die de verlokking van de snackautomaat kunnen trotseren. Broodjes met gerookte zalm of makreel samen met plakjes komkommer, mayonaise en/of ajvar (paprika/auberginespread uit Turkse winkels), mozzarella, meikaas of feta met zongedroogde tomaatjes en pesto, gerookte kip met donkere sesampasta met plakjes komkommer, filet americain of ossenworst met pesto en komkommer. Plakjes ongeschilde komkommer doen het beter op broodjes dan verflensbare sla. Stop een hardgekookt ei in het trommeltje om uit het handje te eten. Of bak 's avonds een ei aan twee kanten en leg dat 's morgens op een broodje samen met feta en ajvar. Sausjes verleiden tot eten. Stop heel af en toe een kadetje met chocoladepasta in het trommeltje als verrassing. Vul 's avonds een afsluitbaar wegwerpbakje met gedroogde Turkse abrikozen, dadels, pruimedanten, gedroogde appeltjes en gepelde amandelen. Top of the shop is de dubbele houtsnip: twee plakjes roggebrood met daartussen een dikke plak kaas, het geheel dwars doormidden gesneden en op elkaar gestapeld. Ziedaar een oud-Hollandse snack van grote klasse. Met zorg gevulde lunchtrommeltjes voor kinderen zijn als melk uit de moederborst.

Morgen: tarbot.

    • Florine Boucher