Combino smet op florerend Siemens

De problemen met de Combino-tram, het tramtype dat onder meer in Amsterdam rijdt, heeft Siemens' divisie `transport' afgelopen boekjaar diep in de rode cijfers gedrukt. Het verlies van dit onderdeel, dat ook metro- en treinstellen produceert, kwam op 434 miljoen euro. De overige onderdelen van Siemens floreren juist, waardoor de nettowinst van het Duitse industriële conglomeraat met 39 procent steeg tot 3,4 miljard euro. De omzet steeg met 1 procent tot 75 miljard euro.

Dat heeft Siemens vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2003/2004. Siemens moest het afgelopen jaar honderden Combino-trams terughalen, omdat er een fout in de constructie zit. In het dak van de tram kunnen scheurtjes ontstaan, waardoor het dak bij een botsing instort. Siemens is inmiddels bezig alle trams aan te passen.

Op de divisie `transport' na, draaide Siemens goed. Bestuursvoorzitter Heinrich von Pierer sprak vanmorgen van een ,,zeer succesvol jaar''. Voor de winstsprong waren met name de divisies `automatisering' `medische systemen' en `energie' verantwoordelijk. Die divisies leverden alledrie een bijdrage van circa 1 miljard euro aan de nettowinst.

Bij `vaste netwerken', onderdeel van de divisie `communicatie', Siemens' grootste divisie, en jarenlang een probleemgeval, zette Siemens het verlies van 366 miljoen euro in het vorige boekjaar om in een winst van 222 miljoen in dit boekjaar. Siemens voerde hier een ingrijpende reorganisatie door. Ook het onderdeel `telecom' (mobiele netwerken en mobieltjes) deed het fors beter, zij het dat Siemens bij de mobieltjes problemen had bij de introductie van een nieuw model. Siemens verkocht weliswaar aanzienlijk meer mobieltjes verkocht (51 miljoen tegen 39 miljoen een jaar eerder), maar leed hier toch 152 miljoen euro verlies op. Dit verlies werd ruimschoots goedgemaakt door het onderdeel dat netwerken voor mobiele telefonie verkoopt, waardoor `telecom' de winst zag verdubbelen tot 347 miljoen euro.