Chinese investeerders voor Nederland gezocht

Nederland wil Chinese investeerders de weg wijzen naar ons land, en daarom zit de 38-jarige Han Feenstra sinds augustus voor het Nederlandse ministerie van Economische Zaken in Shanghai. Hij zet er een kantoor op van het Commissariaat voor Buitenlandse Investeringen in Nederland (CBIN), een afdeling van het ministerie van Economische Zaken.

,,China zal dezelfde weg volgen die Japanse en Koreaanse bedrijven eerder hebben afgelegd. Die hebben zich in Europa gevestigd om een markt te veroveren voor hun producten, China is nu rijp om hetzelfde te doen'', zegt Feenstra, die eerder voor het CBIN in Taiwan heeft gewerkt.

Een paar jaar terug was het door de beperkende Chinese regelgeving nog heel moeilijk voor Chinese bedrijven om naar het buitenland te gaan. ,,Door China's lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie WTO, door stimulerende maatregelen van de Chinese overheid en doordat er voldoende buitenlandse valuta in China beschikbaar zijn, kunnen Chinese bedrijven nu veel makkelijker in het buitenland investeren'', zo merkt Feenstra.

Momenteel zijn het nog vooral kleine Chinese handelskantoren die zich in Nederland hebben gevestigd. Feenstra schat dat het om z'n vijftig à tachtig bedrijven gaat. ,,Maar je hebt bijvoorbeeld ook BYD in Rotterdam. Dat bedrijf is in Nederland vrij onbekend, maar het is een van 's werelds grootste producenten van oplaadbare batterijen. Ze experimenteren ook met de fabricage van elektrische auto's. BYD zit al een paar jaar in Nederland, want ze willen vanuit Rotterdam de verkoop en distributie voor Europa op poten zetten. Dat is wat veel Chinese bedrijven op dit moment willen.''

Ziet Feenstra ook een concrete toename van de Chinese belangstelling voor Nederland? ,,We hadden als CBIN al langer het idee dat we naar China moesten. We hebben de stap nu ook gezet, omdat we er via ons kantoor in Hongkong achter kwamen dat niet alleen het aantal informatieaanvragen maar ook de schaal van de projectaanvragen uit China toenam.''

Feenstra ziet om zich heen dat alle andere Europese landen inmiddels met kantoren als het zijne actief zijn om Chinese investeerders juist voor hun land te laten kiezen. ,,Ik verwacht dat de concurrentie moordend wordt, want geen enkel land wil deze nieuwe ontwikkeling missen'', aldus Feenstra. Het CBIN-kantoor opent in januari 2005 officieel zijn deuren in Shanghai.

Nederland onderhoudt nauwe handelsbetrekkingen met China. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de invoer uit China in 2003 10,6 miljard euro. Naar China werd geëxporteerd voor ruim 1,6 miljard euro, vooral chemische en industriële producten.