Chailly in conflict met Leipzig

Riccardo Chailly, die in september 2005 begint als chef-dirigent van het Gewandhausorkest en muzikaal directeur van de opera in Leipzig, heeft nog voor zijn aantreden gedreigd zich terug te trekken. De stad Leipzig heeft culturele instellingen gevraagd de jaarlijkse personeelskosten met twee miljoen euro te verlagen. ,,Chailly moet Leipzig als muziekstad ook internationaal vertegenwoordigen en op de kaart zetten. Zonder financiële zekerheid acht hij dat onmogelijk'', aldus Gewandhaus-directeur Andreas Schulz. De stad Leipzig beroept zich erop Chailly vanaf het begin duidelijk te hebben gemaakt dat de financiële situatie niet rooskleurig is. Chailly, orkest- en opera dringen bij de gemeente nu aan op een snelle en duidelijke beslissing. Tegen een plaatselijke krant zei de dirigent: ,,Als musici moeten vertrekken, vertrek ik óók.'' Het Gewandhausorkest is met 185 arbeidsplaatsen het grootste beroepsorkest ter wereld.