Berlusconi verliest strijd in coalitie

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is er niet in geslaagd een door hem beloofde belastingverlaging te realiseren. Na maandenlange discussie heeft hij gisteren toegegeven dat het voorstel politiek en financieel onhaalbaar is.

,,Als ik het alleen voor het zeggen had gehad, zouden sommige besluiten moediger zijn geweest'', zo reageerde hij op zijn verlies in de coalitie. ,,Maar ik beschik met mijn partij niet over een meerderheid van 51 procent. Ik moet de oorlog voeren met de soldaten die ik tot mijn beschikking heb.''

Na een heftige strijd in de regeringscoalitie is gisteren een principeakkoord bereikt over de begroting. Alleen de lastendruk voor de bedrijven zal met drie miljard euro worden verminderd. Voor families met kinderen is bijna een miljard aan steun ingeruimd. De beloofde verlaging van de inkomstenbelasting is op de lange baan geschoven.

,,Ik heb zeven overhemden moeten nat zweten om Berlusconi te overtuigen'', zo zei minister Siniscalco van Financiën na afloop op een persconferentie in een reactie op het besluit. Uiteindelijk heeft Berlusconi toegegeven aan de politieke en financiële realiteit.

Berlusconi's coalitiepartners UDC en Alleanza Nazionale vonden dat de door de premier gewenste belastingverlaging te weinig ten goede kwam aan de zwakkeren en wensten om die reden niet aan zijn plannen mee te werken. Maar belangrijker nog was dat er geen geld is om een algehele belastingverlaging te financieren. Het IMF benadrukte deze week nog dat belastingverlagingen geen prioriteit mogen hebben, nu er nog 5 tot 6 miljard euro ontbreekt om het Italiaanse begrotingstekort tot 2,7 procent te beperken.

De overgave van Berlusconi heeft bij de oppositie tot triomfantelijke reacties geleid. Verwijzend naar het `Contract met de Italianen' dat de Italiaanse premier in 2001 met veel ceremonieel in een televisieprogramma tekende, stelt de oppositie dat Berlusconi zijn beloften niet heeft gehouden. ,,Berlusconi verbreekt definitief het Contract met de Italianen en dus verwachten we dat hij woord houdt en zich niet meer zal kandideren voor de volgende verkiezingen'', aldus Enrico Letta van de oppositiepartij Margherita.

De Italiaanse premier liet echter doorschemeren dat hij nog immer van plan is om in het verkiezingsjaar 2006 de belastingen te verlagen. Naar verwachting zal hij binnen Europa aansturen op een versoepeling van de parameters van het stabiliteitspact, waardoor het mogelijk zou worden het begrotingstekort boven de 3 procent te laten stijgen.

    • Bas Mesters