BELGIË

Vitalistische kust

Een dagje naar het strand – maar dan binnen. Dat kan in het Museum voor Moderne Kunst in Oostende, waar strandgezichten worden getoon van de Italiaanse fotograaf Massimo Vitali (1940). Vorig jaar was Vitali al present aan de Belgische kust met een uitvergrote foto van het strand van Knokke op een 23 meter lang reclamebord. Nu zijn de uitvergrotingen kleiner en de kusten divers, maar de vreemde stilte op de drukbevolkte foto's is er niet minder om. Vitali fotografeert met zijn grootbeeldcamera voornamelijk grote groepen mensen die ieder voor zich bezig zijn met een identieke vrijetijdsbesteding. Door de grote detailscherpte krijgt het individu opvallend veel aandacht, terwijl het gekozen hoge perspectief juist de massaliteit benadrukt.

Massimo Vitali - Strandfoto's, Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende, t/m 28 november, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 59508118.

Herfstserres

Voor het eerst zijn de serres van het koninklijke paleis in Laken (Brussel) ook in de herfst een week voor het publiek toegankelijk. De (sub)tropische planten in de aaneenschakeling van 36 laat 19de-eeuwse staal-en-glasgebouwen zijn voor €2 per persoon tot en met 15 november te bewonderen. Het verschil tussen het klamme interieur en de nu stilaan killer wordende buitenwereld geeft een bezoek aan deze art-nouveauserres van architect Alphonse Balat extra contrast. Bloemen zijn er minder dan in april, maar de pracht en de weelderigheid van de zeldzame, in sommige gevallen al ruim een eeuw oude flora zijn er niet minder om.

Koninklijke Serres van Laken, Koninklijke Parklaan, Laken, t/m 15 nov, 9u30-15u30. Inl 0032 25513401.

En verder

Vorstelijke luxe en devotie, Breviarium Mayer van den Bergh, t/m 17 jan, Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen 0032 32324237; Elliott Erwitt: Photographies, t/m 12 dec, Botanique, Brussel 0032 22183732 en www.botanique.be.