Balorigheid rondom een belegering

Veertien uur duurde de belegering gisteren van een huis in Den Haag. Omstanders hielden zich onledig met keet trappen en geruchten verspreiden.

Voor iedere bewoner is er een ME'er beschikbaar. Als om acht uur vanochtend de bewoners van de Haagse Antheunisstraat na meer dan 24 uur mogen terugkeren naar hun huizen, hebben sommige hun pyjama of handdoek nog onder de arm.

De bewoners, vooral ouderen, verdwijnen achter de manshoge blauwe hekken waarmee de politie nog steeds de locatie van het veertien uur durend beleg afschermt.

Ze moesten de nacht in de nabijgelegen Haagse Hogeschool doorbrengen, nadat zo'n vijfhonderd man politie uit het hele land hun wijk van de buitenwereld had afgesloten. Dat gebeurde direct na een mislukte inval in een portiek in de Antheunisstraat, toen de politie verdachten van ,,samenspannen tot moord met een terroristisch oogmerk'' wilde aanhouden. De verdachten gooiden een handgranaat naar de binnenvallende leden van het arrestatieteam, waarvan vier gewond raakten.

Daarmee begint een veertien uur durend beleg, dat media uit de hele wereld naar het Laakkwartier lokt. Veel kunnen ze niet zien, de politie houdt hen op afstand. Uit het hele land zijn pelotons van de mobiele eenheid opgetrommeld om twaalf straten rondom het belegerde huis hermetisch af te sluiten.

Binnen het afgesloten gebied staat op elk kruispunt een ME-bus. Bewoners die zich buiten wagen krijgen het bevel hun huis weer in te gaan, of de wijk te verlaten. Tweehonderd bewoners zijn geëvacueerd, nog veel meer verlaten zelf de wijk op weg naar werk of school. Ook zij mogen daarna niet meer terugkeren. De politie noteert de persoonsgegevens van iedereen die de afzettingen passeert.

De uren verstrijken zonder dat er iets gebeurt. Buurtbewoners maken er een uitje van. Opgeschoten jongens met afgestofte verrekijkers wijzen elkaar sluipschutters op flatgebouwen aan. Sommigen trappen een tennisballetje met de wijkagent totdat een jongetje de bal over de hekken gooit. Balorige toeschouwers verdrijven de tijd met flauwe grappen en het uitlachen en uitdagen van de politie.

Intussen zwelt de geruchtenstroom aan. Tanks rukken op naar Den Haag, alle ME'ers uit het hele land hebben het bevel gekregen hierheen te komen, sommigen zien in de lucht – volgens burgemeester Deetman ,,tot de zon en de maan afgesloten'' – een lijntoestel aan voor een AWACS-vliegtuig.

Na acht uur is er nog steeds niets gebeurd. Om kwart over vier stappen agenten en ambulancepersoneel in hun gereedstaande auto's. Ze hebben het bevel gekregen zich paraat te houden. Net daarvoor heeft minister Donner (Justitie) toestemming gegeven voor de tweede inval.

Tegelijkertijd ontstaat op het Lorentzplein, aan de rand van het afgesloten gebied waar cameraploegen zich hebben opgesteld, een opstootje. ,,Het is weer typisch Laakkwartier hoor'', zegt een omstander. ,,Zodra er politie is, beginnen ze te matten.''

Een bebloede jongen met kaalgeschoren hoofd scheldt op een groep jongens met een Noord-Afrikaans uiterlijk aan de overkant van de straat. Iets verderop rent een eveneens kaalgeschoren jongen met ontbloot bovenlijf en paniek in de ogen in de handen van de politie. Die maant hem naar de andere kant van het rood-witte lint te gaan. ,,Maar als ik doorloop steken ze me lek'', roept hij. ,,Die kankerislamieten achtervolgen me.'' Later blijkt dat de man op het Lorentzplein voor televisiecamera's de Hitlergroet heeft gebracht. De politie jaagt met honden de vechtende mannen uit elkaar. Agenten arresteren drie mannen.

Dan klinkt een zestal schoten uit de richting van het belegerde huis. De politie komt na veertien uur weer in actie. Een aantal leden van het arrestatieteam beklimt een ladder aan de achterkant van het huis. Er klinken meer geweerschoten.

De politie voert de twee verdachten af. Een van hen is gewond en wordt per ambulance afgevoerd.

Pas op een persconferentie, om elf uur 's avonds, geven politie en gemeente meer informatie. Er blijkt gedurende de dag incidenteel telefonisch contact geweest te zijn tussen een van de verdachten en de politie. De hoofdofficier van justitie in Den Haag, H. Moraal: ,,Maar er is niet onderhandeld.''

De antiterreureenheid van het Korps Mariniers, de BBE, schoot eerst traangas het huis in. Daarna kwamen de mannen naar buiten – en werden afgevoerd. De gewonde man ,,had de bevelen van het arrestatieteam niet opgevolgd'', volgens Moraal. Daarom werd hij in zijn schouder geschoten.

Na de tweede inval zou een robot zijn gebruikt om het huis te doorzoeken op explosieven. Pas om tien uur 's avonds betreedt de politie de woning. Het onderzoek duurt nog voort.

In tegenstelling tot wat Moraal gisterochtend tijdens een korte persconferentie meldde – dat er bij de eerste inval drie agenten gewond zouden zijn geraakt – blijkt ook een vierde agent geraakt te zijn door granaatscherven.

Nog een correctie: de man die 's ochtends in onderbroek werd opgepakt en aan zijn haren over straat werd gesleept, bleek niets met de zaak te maken te hebben. 's Avonds was hij weer vrij.

    • Derk Stokmans
    • Freek Staps