Balkenende: van scholen blijf je af

Premier Balkenende heeft gisteren in een verklaring stelling genomen tegen extremisme en radicalisme. In de Tweede Kamer zei de premier: ,,Van scholen blijf je af. Van moskeeën en kerken blijf je af. Van mensen die hun mening geven, blijf je af.''

Ook sprak hij mede namens koningin Beatrix zijn medeleven uit ,,met de mensen die getroffen worden en met allen die zich zorgen maken over wat er in ons land gebeurt.''

De premier legde zijn verklaring af tijdens het debat over de Staat van de Unie, over de Europese Unie. Hij verliet daarop het debat om af te reizen naar Uden, waar gisteren brand gesticht was bij een islamitische school. De school is volledig afgebrand.

Balkenende riep op tot kalmte en verdraagzaamheid en veroordeelde de moord op Van Gogh en de brandstichtingen bij kerken en moskeeën. Balkenende: ,,De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst en andere grondrechten zijn de hoeksteen van onze rechtsstaat en onze democratie, Zij gelden voor iedereen, altijd. Wij tolereren geen geweld en geen bedreigingen door mensen en groepen die zich richten tegen onze grondrechten.''

De premier zei dat democratische rechtstaat ,,ons heel veel vrijheid [geeft] om te zeggen wat wij vinden en te doen wat wij willen, maar wij moeten zelf de juiste balans vinden tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Laten wij voorkomen dat wij alleen nog maar op luide toon óver maar niet meer mét elkaar praten.''

Hij riep op ,,samen te werken aan een vreedzame samenleving''. ,,Wij moeten voorkomen dat mensen afglijden naar extremisme. Het is onze gezamenlijke opdracht voor moslims en niet-moslims om jonge mensen voor radicalisering te behoeden'', aldus de premier.

Balkenende vertrok daarop naar Uden, waar hij sprak met buurtbewoners, kinderen en de schooldirecteur.

De premier zei desgevraagd zich ,,niet machteloos'' te voelen omdat hij in Uden ,,iets ziet wat heel goed is''. De premier zei de ,,onzekerheid'' niet weg te kunnen nemen: ,,Dat zul je met elkaar moeten doen''.

De premier zei vooral geschrokken te zijn van een opmerking van een 11-jarige jongen uit de buurt die suggereerde een nieuwe school dan maar niet meer `islamitisch' te noemen. ,,Ik vind het heel erg om dit te horen'', zei Balkenende. ,,Als kinderen zoiets zeggen, betekent dat dat ze zich bedreigd voelen. Het kan niet zo zijn dat kinderen bang moeten zijn om naar een islamitische school te gaan.''

Vandaag aan het begin van de middag sprak Balkenende met burgemeester Deetman van Den Haag en bewoners van het Haagse Laakkwartier. De premier zei na afloop dat er na de actie van gisteren ,,behoefte is aan saamhorigheid''.

De Haagse wijk Laakkwartier was gisteren nagenoeg de gehele dag grotendeels afgesloten vanwege de arrestatie van twee personen die van terrorisme werden verdacht.

Balkenende: ,,Men wil hier een ander klimaat hebben, niet een klimaat waarin de een tegenover de ander wordt geplaatst.''