Antigua wint van VS in handelsruzie gokken

Een Amerikaans verbod op gokken via internet is in strijd met internationale handelsregels. Dat heeft een commissie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) bepaald. De commissie oordeelde in een zaak die door de Caraïbische staat Antigua en Barbuda aanhangig was gemaakt.

De dwergstaat was naar de WTO gestapt, omdat het inkomsten misliep door een Amerikaanse wet die gokken via internet verbiedt. Het land wijst erop dat vooral in steden als Las Vegas op grote schaal wordt gegokt en dat het verbod daarom geen pas geeft.

Een woordvoerder van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei in een reactie dat de uitspraak ,,ernstig tekortschiet'' en dat de Verenigde Staten beroep zullen aantekenen bij de zeven leden tellende beroepsinstantie van de WTO.

Antigua en Barbuda is de thuisbasis van een groot aantal online casino's. Het land telt 67.000 inwoners en betrekt een relatief groot deel van zijn inkomsten uit de gokindustrie. Het Amerikaanse verbod op gokken via internet betekent economisch een forse aderlating, zo meent het Caraïbische land.

Volgens de WTO is het verbod in strijd met een overeenkomst inzake de handel in diensten (GATS) die in 1995 werd gesloten. Antigua en Barbuda is blij met de uitspraak. Het land zegt dat het door het Amerikaanse verbod 90 miljoen dollar (70 miljoen euro) is misgelopen en dat vierduizend mensen hun baan zijn kwijtgeraakt.