Winnend paard blijft positief

De Ier Cian O'Connor dreigt het olympisch goud kwijt te raken. Zijn paard Waterford Crystal reageerde bij de contra-expertise van een bloedmonster ook positief. In Dublin werd gisteren bekend dat de tweede controle minuscule hoeveelheden van twee verboden stoffen aan het licht bracht. De contra-expertise was maandag in New York.

Het gaat om de medicamenten fluphenazine en zuclopenthixol. Er werd 0,00012 gram fluphenazine in een milliliter bloed aangetroffen en 0,0005 gram zuclopenthixol. Beide kalmerende middelen werden door een dierenarts geruime tijd voor de Spelen toegediend. ,,Het zijn verwaarloosbare hoeveelheden'', reageerde O'Connor, ,,die absoluut geen rol hebben gespeeld in Athene. Het paard moest in de aanloop naar Athene wat rustiger worden zonder dat het slaperig of onvast ter been werd.''

In Athene werden tijdens het olympisch toernooi vier paarden betrapt. Volgens insiders waren de positieve controles het gevolg van de nul-optie. Veelal is er sprake van medicatie, niet van doping. In de paardensport mag echter niets. Bij atleten bestaan limieten, bij de paarden heerst de zero tolerance. Zelfs de kleinste behandeling, weken voor een toernooi, kan in een positieve reactie resulteren.

Een deel van de B-staal werd op 21 oktober gestolen. De verdwijning had plaats tijdens het transport van het hoofdkantoor van de internationale hippische federatie FEI in Parijs naar een laboratorium in Cambridge. Daarna werd er ook in het kantoor van de Ierse paardensportbond ingebroken. Daaruit verdween correspondentie tussen de Ierse bond, de FEI en de advocaten van O'Connor.

De Ierse ruiter gaf half oktober toe dat ook een tweede paard (ABC Landliebe) uit zijn stal in mei in Rome positief gereageerd had bij een dopingcontrole. Het paard werd op weg naar Rome behandeld voor een koliek.