WE koopt failliete boedel Vilenzo

Kledingconcern WE International neemt voor een onbekend bedrag de failliete boedel van Vilenzo over. Het Tilburgse modehuis, dat merken voert als Frans Molenaar, Van Gils, Bad Boys en Jaguar, is afgelopen maandag failliet verklaard. WE is van plan de merken verder uit te bouwen.

Dat heeft WE vanmorgen bekendgemaakt. WE-directeur Ronald de Waal zegt in een verklaring verheugd te zijn over de overname. ,,Vilenzo is een belangrijke speler in Nederland op het gebied van herenkleding, bovenkleding voor dames en kinderkleding.'' Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Het is niet bekend hoeveel van de 1.000 werknemers van Vilenzo (van wie de helft in Nederland) mee overgaan naar WE. Na het faillissement van maandag is al het personeel ontslagen. Vilenzo ging failliet nadat een laatste poging om een herfinanciering rond te krijgen was mislukt. De banken waren niet langer bereid geld te stoppen in Vilenzo.

Vilenzo verkeerde al enige tijd in moeilijkheden. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 23,3 miljoen euro, tegen een winst van 1,4 miljoen in 2002. Als reactie daarop kondigde het bedrijf een ingrijpende reorganisatie aan. Een verliesgevende fabriek in Madagascar werd gesloten en drie bedrijfsonderdelen werden verkocht. De kledingmerken Salty Dog en Björn Borg werden daarbij afgestoten. Het bedrijf kende ook bestuurlijke problemen. Een marketingdirecteur, de financieel directeur en de president-commissaris stapten op.

Vilenzo boekte vorig jaar een omzet van 150 miljoen euro. Door het sluiten van een fabriek en het afstoten van een aantal merken is de jaaromzet gekrompen tot ongeveer 100 miljoen euro.

WE International heeft een omzet van 273 miljoen euro. Het concern heeft in zes landen, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en België, ongeveer 230 winkels. Behalve de vroegere Hij- en Zij-winkels, die tegenwoordig WE heten, heeft het bedrijf ook lingeriewinkels onder de naam Beldona. WE produceert zelf kleding voor de eigen filialen. Bij het bedrijf werken 2.500 mensen.

Het is onduidelijk of WE alle merken van Vilenzo handhaaft. Vilenzo voert onder meer de merken Van Gils, Jaguar, Frans Molenaar en Peter van Holland voor mannenmode en Cakewalk, Jottum, Bad Boys, Bad Girls en Jeep voor kinderkleding. Het onderdeel Vilenzo Womenswear produceert vooral huismerken voor confectieketens. Tot het bedrijf failliet ging, verwachtte Vilenzo met name op het gebied van zijn merkkleding goed in staat te zijn om internationaal te groeien.