`Wat voor haat zal deze daad oproepen?'

In het Noord-Brabantse Uden brandde gisteravond een islamitische basisschool af. ,,Hoe moet ik mijn dochter uitleggen dat een christen haar school heeft vernield?''

Het stinkt vanochtend nog naar rook aan het Landschrijversveld in Uden, waar gisteravond de islamitische basisschool Bedir in de as werd gelegd. Achter de rood-witte linten staan politiewagens, een enkele camera filmt het totaal vernielde gebouw en een handvol met paraplu's gewapende toeschouwers bekijkt de ravage bij de school hoofdschuddend. Zoals de Turkse Nederlander M. Kaplan. ,,Gekkenwerk'', zegt hij.

Gisteravond laat, toen de brandweer de enorme vuurzee bestreed, was hij ook al ter plekke. Net als veel andere Turken vernam hij het slechte nieuws in de plaatselijke moskee, waar zij bijeen waren voor Laylat-al-Qadr (de nacht van het lot), waarin de profeet Mohammed de eerste openbaring van de koran zou hebben gekregen.

Een vrouwelijk familielid was eveneens in het gebedshuis. Haar kinderen kwamen haar daar met betraande ogen vertellen dat ,,onze school'' hevig brandde.

Het is nog geen vaststaand feit, maar de hele Udense gemeenschap gaat ervan uit dat het vuur in de Turks-islamitische school is aangestoken, als reactie op de moord op Theo van Gogh vorige week dinsdag.

Gisteravond liepen de emoties hoog op onder de honderden `kijkers'. Een Turkse vader riep: ,,Hoe moet ik mijn dochter uitleggen dat een christen haar school heeft

vernield? Wat voor haat zal dat bij haar oproepen?'' Een gehoofddoekte vrouw: ,,Kleine kinderen hebben niks te maken met de dood van Van Gogh. Wat een laffe daad.''

Na de moord op de Amsterdamse cineast had burgemeester Joke Kersten van Uden de politie opgedragen ,,extra aandacht'' te geven aan de eigendommen van moslims, zoals de moskee en de school.

Maar een vierentwintiguursbewaking van deze gebouwen, waartoe de gemeente Eindhoven maandag besloot na een explosie op een basisschool in de wijk Woensel, zat er in Uden niet in, gezien het beperkte aantal beschikbare agenten. ,,Dat hoefde ook niet, meenden wij'', zei Kersten vanochtend op Omroep Brabant, ,,de wijken waar de moslims wonen zijn heel vreedzaam.'' Ze noemde de aanslag ,,een absolute verrassing''.

,,Zoiets verwachtten wij niet in Uden'', oordeelden ook veel omstanders gisteravond. De meeste, woedende Turken hadden er evenmin op gerekend, bekenden ze. Maar enkelen hadden wél geweld verwacht. ,,Wat wil je'', riepen ze, ,,als de regering de oorlog verklaart aan alle moslims. Dan kun je zo'n vreselijke reactie krijgen.'' En waar moeten onze kinderen nu heen, vroeg een bezorgde Turkse vrouw zich af.

Burgemeester Kersten vindt dat die snel moeten worden ondergebracht in andere basisscholen in Uden en het nabijgelegen Oss. ,,Ze moeten hun probleem met andere kinderen delen'', meent ze, ,,het zou verkeerd zijn als ze de kwestie in hun eentje in een hoekje moeten verwerken.''

De kans bestaat, bijvoorbeeld, dat leerlingen terechtkomen op de St. Jozefschool, waarmee de islamitische basisschool Bedir in het verleden samenwerkte in het project `Mijn Veilige School'.

Op de katholieke St. Jozefschool zitten ook moslimkinderen, zegt onderwijzer W. Meulemeesters. ,,In mijn groep 7 heb ik vijf Turken.''

In de dagen na de moord op Theo van Gogh heeft hij ,,behoorlijke discussies'' gevoerd met alle leerlingen. ,,Ik heb ze proberen uit te leggen dat je geen kwaad met kwaad mag vergelden. Het was wel eens moeilijk, óók voor de Nederlandse kinderen. Die krijgen thuis soms iets te horen van: die moslims doen verkeerde dingen, het is hun eigen schuld dat er iets met hun school of moskee gebeurt. Uiteindelijk toonde een ieder begrip voor elkaar. Ik hoop dat dat na dit droevige voorval hier in Uden wéér lukt. Het zal tijd kosten'', aldus de onderwijzer.

    • Guido de Vries